Stavbou se už měsíc zabývá politická reprezentace na Praze 1, na jejímž území se dům nachází. Opozice na zdejším zastupitelstvu má totiž pochybnosti o tom, zda vybourání zdí a ponechání jedné je stále ještě v mezích povolené rekonstrukce, či už investor jedná mimo stanovené povolení.

„Jsem hluboce přesvědčena, že to, co se v domě děje, nebylo v souladu s tím, co odsouhlasili členové komise územního rozvoje," řekla v březnu opoziční zastupitelka první městské části Kateřina Klasnová (Zelená pro jedničku).

Přestože kroky investora ještě zkoumají pražští památkáři, mělo by být zbourání části budovu v souladu s povolením, které investor dostal.

Na starou fasádu se podle plánu napojí novostavba, jejíž součástí bude i pasáž, která propojí Jungmannovu ulici s Vladislavovou a prostorem u obchodního centra Quadrio. To už si dříve na investorovi vyžádala radnice Prahy 1.

Dvouměsíční zpoždění

Fasáda dlouhodobě bez údržby pod nánosem prachu a graffiti. Přízemí domu minimálně využívané, jinak dům vysídlen. Některá okna rozbitá. Tak popisuje na svých stránkách Praha 1 budovu s číslem 21 v Jungmannově ulici. Po rocích chátrání se začala stavba rekonstruovat.

„V přízemí budou obchody, v prvním patře a mezipatře budou kancelářské prostory a ve zbývajících pěti patrech pak bytové prostory k pronájmu," sdělil Petr Novák, ředitel a předseda představenstva firmy Baustav, která rekonstrukci provádí. Zároveň v domě, který ponese název Rosetta Palace, vznikne pasáž propojující ulice Jungmannova a Vladislavova.

Přestože na transparentu oznamující dokončení rekonstrukce je uveden červenec příštího roku, práce budou hotovy s největší pravděpodobností později. Rekonstrukce nabrala dvouměsíční zpoždění kvůli dvěma věcem. První: archeologický výzkum trval déle, než stavaři čekali.

Druhý problém přišel s fasádou. Zjistili jsme, že nemůžeme ze statických důvodů zanechat některé původní nosné zdi a abychom mohli udržet cennou fasádu, museli jsme jí posílit náročnou ocelovou konstrukcí," přiblížil Novák.

Z domu tak zbyla fasáda do Jungmannovy ulice. Podle ředitele stavební společnosti by však měla být budova renovována tak, aby byl zachován její původní styl meziválečné moderny. „Všechny architektonické detaily, jako je zadní fasáda, schodiště, podlaha, dveře, okna, kliky a další budou respektovat tradici původní budovy," dodal.

Odborníci nesouhlasí

S ponecháním jen přední fasády však nesouhlasí někteří odborníci. Na dubnovém jednání zastupitelstva Prahy 1 se proti průběhu rekonstrukce vyjádřila historička umění Jana Šiňanská, která byla v komisi městské části pro územní rozvoj v minulém volebním období. Komise tehdy rekonstrukci schválila, podle Šiňanské však nepočítala s takovým bouráním, a proto se od svého hlasování historička umění v dubnu distancovala.

Podle Prahy 1 je vše v pořádku. „Stavba probíhá dle schváleného stavebního povolení za přítomnosti stavebního dozoru," řekla mluvčí první městské části Veronika Blažková. Stejně se vyjadřují magistrátní památkáři, kteří průběh rekonstrukce v současnosti kontrolují.

Podle Jiřího Skalického, šéfa odboru památkové péče hlavního města, byly povoleny razantní zásahy. „Mezi povolené zásahy patří odstranění severního, jižního a západního dvorního křídla a výstavba nového objektu v jejich pozicích," popsal Skalický. Dále bylo kupříkladu povolené odstranit u uličního křídla všechny hlavní nosné svislé konstrukce či demolici obou schodišť a krovu.

Podle Skalického není ideální, když z historických budov zůstávají jenom fasády, je však třeba zvážit, zda nemá budova statické problémy. „Ty vedou i k tomu, že se dvě třetiny domu odstraní," řekl ředitel magistrátních památkářů.

Ti v brzké době ještě zkontrolují sklepní prostory budovy, zda jsou provedené práce ve shodě s vydanými závaznými stanovisky. Pokud by odhalili pochybení, může investor stavby, společnost Euclide Invest, zaplatit pokutu až dva miliony korun.

Zeman: Zmizel kus historie Prahy

Že zachování jen přední fasády není vhodným řešením, se stejně jako Skalický domnívá i historik architektury Zdeněk Lukeš. „Zbourat dům a nechat jen fasádu nepovažuji za šťastné a to ani v tomto případě, kde průčelí ve stylu německého expresionismu, což je v Praze vzácné, bylo na celé stavbě nejcennější," zhodnotil situaci Lukeš.

„Opět nám zmizelo kus historie Prahy. Půjde o zcela nový dům, na který bude implantována stará fasáda," míní Petr Zeman, autor projektu Prázdné domy, který mapuje opuštěné budovy v České republice. Dům se v historii mnohokrát přestavoval a dostavoval. Nynější fasáda je z roku 1922 a jejími autory jsou architekti Viktor Lampl a Otto Fuchs.

Není to poprvé, co v metropoli došlo k takzvanému fasádismu - demolici domu, ze kterého zbude fasáda, která se spojí s novostavbou. Stejný proces potkal Darex na Václavském náměstí, hotel Kriváň na Vinohradech či kasárna na náměstí Republiky současné Palladium. „Nejzajímavější je dům na Dukelských hrdinů 34, kde je zachovaná fasáda, potom je mezera a nový dům má opět svojí fasádu," popsal Zeman.

Kousek od Jungmannovy ulice se nachází dům s cukrárnou Myšák. Ten se v roce 2006 při opravných pracích zřítil a zablokoval provoz ve Vodičkově ulici. I tehdy zbyla z historické budovy jen stěna do ulice, kterou držela ocelová konstrukce, a zbytek byl vybourán.

Podobného osudu v Jungmannově ulici se ředitel firmy provádějící rekonstrukci neobává. „Přísně dodržujeme statický projekt a technické požadavky a provádíme pravidelně měření a monitoring této fasády," uzavřel Novák.

Čtěte také: Ruina v centru ožívá, oprava za sto milionů korun skončí za rok