Od příštího roku se také bude 10. června oficiálně připomínat nikoli vyhlazení Lidic nacisty, ale památka obětí tohoto zločinu. Změny zákona o státních svátcích dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Zhruba pětinu žadatelů o azyl či dočasnou ochranu v Česku tvoří děti. Letos za prvních sedm měsíců jich žádost podalo 143, pět dorazilo do země samo bez dospělých.
Cizinci to budou mít v Česku těžší, Zeman podepsal novelu

Terezínský rodinný tábor byla zvláštní sekce vyhlazovacího tábora v Osvětimi-Březince, do níž bylo z terezínského ghetta postupně v letech 1943 a 1944 deportováno zhruba 17.500 vězňů. Po vyklizení rodinného tábora bylo nacisty v noci na 9. března 1944 usmrceno všech 3791 tehdejších terezínských vězňů včetně žen a dětí, převážně československých Židů. Poslanec Robin Böhnisch (ČSSD) při projednávání ve Sněmovně uvedl, že to byla největší masová vražda československých občanů.

Den hrdinů druhého odboje má připadnout na výročí posledního boje sedmi československých parašutistů, kteří našli po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha úkryt v pražském pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje a řadu hodin vzdorovali mnohonásobné nacistické přesile. Tento boj je podle tvůrců novely "symbol nezlomnosti a ryzího hrdinství a vlastenectví".

Michaela Marksová.
Kraje chtějí po vládě 822 milionů na růst platů, který jim nařídila

Formulace u připomínky lidické tragédie se v zákoně změnila při projednávání v Senátu. Poslanci s tím poté souhlasili. Významné dny mají spíše symbolický charakter. Na rozdíl od státních a jiných svátků jsou pracovními dny, pokud nepřipadají na víkend. V českém kalendáři bylo dosud 11 významných dnů, přímo ke druhé světové válce se vztahují tři z nich.