Grantová agentura ČR, která financuje základní výzkum, předá ceny již dopoledne, Technologická agentura ČR ocení nejlepší projekty aplikovaného výzkumu na slavnostním galavečeru. Ze základního výzkumu odbornou porotu zaujaly práce tří žen a dvou mužů. Cenu jim předá předsedkyně Grantové agentury ČR (GA ČR) Alice Valkárová. Tým Michaely Rumlové z Vysoké školy chemicko-technologické zkoumá retrovirové částice HIV. Dosažené výsledky by v budoucnu mohly pomoci s léčbou této závažné infekce.

Městská knihovna v Praze.
Velký knižní čtvrtek letos 19. října nabídne 16 nových titulů

Astronomka Ivana Orlitová dostane cenu za výzkum rané fáze vývoje vesmíru a archeoložka Gabriela Blažková za poznatky o způsobu života a užívaných technologiích výroby v renesanci. Dalšími laureáty ceny předsedkyně GA ČR jsou informatik Lukáš Sekanina a hydrobiolog Jiří Kopáček, jehož výzkum prokázal samoozdravnou sílu přírody.

Výstava Game On zaměřená na historii videoher začíná 21.září  v hale číslo 40 Pražské tržnice v Holešovicích
Videohry v galerii? Skvělý nápad

Technologická agentura ČR volí projekty ve čtyřech kategoriích

Technologická agentura ČR (TA ČR) volí nejlepší projekty ve čtyřech kategoriích. Jak uvedl její předseda Petr Očko, je to ekonomický přínos, užitečnost řešení, originalita a řešení pro kvalitu života. Za největší ekonomický přínos dostane cenu vývojový tým firmy, která navrhla nové a přesné řezné nástroje. Užitečnost řešení ocenila agentura u textilií s termoregulačními účinky, cenu za originalitu dostane projekt z oblasti chemie. Přímý dopad na kvalitu života má pak vývoj speciální "rostoucí" endoprotézy pro dětské pacienty.

Architekt Jaroslav Machoň: jídelna Automatu Koruna, 18.9.2017
Po stopách architekta Automatu Koruna Ladislava Machoně

Obě agentury vybírají kandidáty na ceny z řešitelů těch projektů, které v minulosti finančně podpořily. U cen za aplikovaný výzkum je podmínkou také uvedení do praxe. O udělení ocenění rozhoduje předseda či předsedkyně agentury.

Grantová i Technologická agentura jsou státní instituce, které rozdělují peníze na základní a aplikovaný výzkum. Mají v rozpočtu ČR vlastní kapitoly. Další státní prostředky na vědu a výzkum rozdělují jiné instituce, zejména Akademie věd ČR a vysoké školy.

Železnice. Ilustrační snímek.
Koridor má další zpoždění, SŽDC musí znovu posoudit nabídku firem