Místo, kde by měl nový pavilon goril stát, se nachází na konci výběhu žiraf. Podle ředitele Zoo Praha je to jediné území, které pro stavbu připadá v úvahu. Vedení Troji však s něčím takovým zásadně nesouhlasí, protože pavilon má vyrůst těsně u tamních historických usedlostí.

„Není to šťastná volba pro stavbu čítající 2500 metrů čtverečních vestavěné plochy a desetimetrové výšky," prohlásil starosta Troji Tomáš Bryknar. „Zeleň, která se tam nachází, je velmi cenná nejen pro Troju, ale i pro Prahu jako takovou," doplnil.

Sameček Ajabu sledoval větší část oslavy svých prvních narozenin z bezpečí zad matky Shindy.
V Zoo Praha se konala dvojitá oslava. Slavili gorilí samečci Ajabu a Kiburi

Dvě stejné studie, dva odlišné výsledky

Troja disponuje studií, která jasně říká, že stavba tamní krajinu výrazně naruší. To, že by pavilon něco takového způsobil, ale ředitel zoo Miroslav Bobek striktně odmítá. Jejich studie totiž naopak říká, že stavba krajinu v Troji nenaruší. „Už v zadání architektonické soutěže byly výstupy krajinářů, které přesně definovaly, jak má pavilon vypadat, aby nic narušeno nebylo. To, co říká Troja, je zkrátka nesmysl," tvrdí ředitel.

Podle něj se zprvu vedení městské části dění kolem pavilonu goril vůbec neúčastnilo, až po čase řekli, že se jim to nelíbí, a ve finále podali odvolání. „To bylo sice zamítnuto, ale nyní zase hrozí, že nás napadnou soudně. Vadí jim ten ruch okolo zahrady, to je podle mě ten hlavní problém," konstatuje ředitel.

Nestojíme proti zahradě, říká starosta 

To, že by ale jakkoli činnost zoo radnice bojkotovala, starosta tvrdě odmítá. „Pan ředitel pořád říká, že jsme nepřátelé goril a děláme jen problémy. My ale nestojíme proti zahradě. Naopak mám každou chvíli na stole k podepsání nějaké vyjádření ohledně nové stavby v zoo. Souhlas dáváme v 99 procentech," hájí se Bryknar proti tomu, že by Troja schválně něco zdržovala.

„Hájím zájmy místních občanů i návštěvníků. Pořád se tu staví něco nového, ale nikdo už neřeší například dlouhodobé problémy s dopravou. Poslední dva kilometry sem jezdí lidé kvůli kolonám třeba hodinu a další parkoviště nejsou," upozorňuje starosta.

Vizualizace nového pavilonu pand.
Pražská zoo představila nový pavilon pand a ledních medvědů

A to i přesto, že měl jedno provizorní parkoviště slíbené od radního pro dopravu Petra Dolínka. „Je 10. června a na pozemcích, kde mělo být, se nic neděje, takže bych řekl, že se to nestihne," říká Bryknar.

Spor je na programu zastupitelstva 

Jablko sváru mezi Zoo Praha a městskou částí Troja budou zastupitelé projednávat už příští týden. „Ve středu chceme debatovat o dvou až třech variantách," uvedl starosta. Jedna z nich podle něj znamená, že Troja nepodá správní žalobu na hlavní město a nebude si nic nárokovat.

„V podstatě bychom řekli dobře, ať tam ten pavilon stojí," podotkl. To ale považuje za nepravděpodobné. Druhá varianta má znamenat nepodání správní žaloby, ale pokračování jednání s Prahou i Zoologickou zahradou. Třetí varianta je striktní. Pokud ji zastupitelé schválí, padne žaloba na magistrát.