„V podstatě tady ukazujeme i možnosti medicíny. Přesto nás lékaři nemají rádi,“ popisuje Květa Havelková. Právě ona s pořadatelskou agenturou JVS Group do Česka přivezla výstavu The Human Body, kterou do 10. června hostí Křižíkův pavilon na holešovickém Výstavišti. Přehlídka vypreparovaných lidských těl volně navazuje na expozici Bodies. Ta se před pěti lety konala v pražské Lucerně a vyvolala vášnivou debatu hlavně o etické stránce vystavování mrtvých těl.

Jde o anatomii

Letošní výstavu sice připravil stejný tým tvůrců, ale podle Havelkové je jiná. „Jednak máme téměř dvojnásobný počet exponátů než naši předchůdci,“ popisuje. „A pak, výstavu nechceme prezentovat jako uměleckou exhibici. Jde nám o to zpopularizovat a zpřístupnit anatomii lidského těla. Snažíme se odkrývat určité poznatky o našem těle, které dříve náležely pouze několika zasvěcencům, lékařům, vědcům nebo třeba šamanům,“ vysvětluje organizátorka expozice.

Odbornějšímu rázu výstavy odpovídá i tým průvodců. „Dohromady se nás tady střídá 60. Co vím, všichni studujeme nebo se nějakým způsobem pohybujeme v medicíně,“ říká jeden z průvodců, student všeobecného lékařství na Univerzitě Karlově Peter Mráz.

Ačkoli medicínu studuje, výstava ho prý dokázala příjemně překvapit. „Rozhodně je to zajímavé nejen pro laiky, ale i pro lidi z oboru. Některým lidem u nás na fakultě se to sice nezamlouvá, ale například exponát takzvaného Red Mana, který ukazuje, jak vedou tisíce kilometrů žil a cév v lidském těle, je neuvěřitelným dílem. Muselo dát ohromnou práci takhle detailně ho rozpitvat,“ nebrání se nadšení průvodce.

„Berte to jako učebnici anatomie pro laiky. Samozřejmě že se z vás po návštěvě naší výstavy odborník nestane. Ale získáte celkový pohled na lidské tělo. Uvědomíte si, jak je to složité. Najednou vidíte, jak blízko jsou uložena játra vedle jiných orgánů, a když pak půjdete na vyšetření, budete se moci fundovaněji zeptat,“ říká Havelková.

Postavy vyjadřují určité emoce

Lidská těla na expozici nejsou vystavena ve statických pozicích. „Kdybyste šli kolem čtvrté postavy, která stojí ve stejné pozici, už byste začali zívat. Proto tady máme postavy vyjadřující určité emoce,“ vypráví Havelková, když stojí vedle muže připomínajícího Diskobola. „Ale žádné extrémy typu vypreparovaných souložících párů tady nečekejte,“ upozorňuje.

Těla pocházejí podle pořadatelů od dobrovolných dárců z Číny, ve které existuje celostátní program, v rámci něhož mohou lidé nabízet své ostatky k vědeckým a výukovým účelům.

Jeden exponát představuje až rok práce. Vznikly metodou nazvanou plastinace, při které je tekutina v lidské tkáni nahrazena silikonem. Díky tomu lze de facto zakonzervovat lidské tělo. Postup vymyslel v roce 1977 kontroverzní německý anatomik Gunther von Hagens. „Pracoval jsem tehdy v anatomickém institutu univerzity v Heidelberku. Díval jsem se na preparát zalitý do kvádru umělé hmoty a napadlo mne, proč by speciální umělá hmota nemohla tkáně stabilizovat zevnitř,“ popisuje vznik metody.

Von Hagens je zvyklý šokovat. Předloni například vytvořil neobvyklý „dárkový“ obchod, ve kterém lze zakoupit skutečná lidská varlata nebo plíce kuřáka. Nic podobného ale pochopitelně pražská výstava nenabízí.