„Díky někdejším přátelským vztahům na bázi majitel pozemku stavební úřad odbor památkové péče hlavní město a místní radnice hrozí mimo jiné devastace okolí Vyšehradu a jeho panoramatu z pohledu Hradčan," varují. „Až devítipodlažní dům má vyrůst přímo v podhradí, tedy v ochranném pásmu národní kulturní památky mezi ulicemi U Jedličkova ústavu a Marie Cibulkové," upřesnila členka sdružení, zastupující jednoho z přímých účastníků řízení Zuzana Franzel.

Jedná se prý o ukázkový příklad nestandardního postupu státní správy i samosprávy, kdy na základě konkrétních známostí se může stát průchozím to, co by bez oněch známostí bylo okamžitě smeteno ze stolu. Připomeňme, že za poslední dva roky je to již minimálně podruhé, co si stavební investoři brousí zuby na lukrativní pozemky pod Vyšehradem, respektive v jeho ochranném pásmu. V říjnu 2011 Deník informoval o megalomanském záměru vystavět mezi ulicemi Sinkulova a Ve Svahu bytový dům. Přední architekti, včetně Marie Šváhové či Vlada Miluniće tehdy bili na poplach a označovali plán za „bezprecedentní zvrhlost."

Totéž míní sousedé o devítipodlažním domu, který má stát jen o kousek níž. Vadí jim nejen zásah do ochranného pásma památky, ale i bezprostřední dopad na ně samotné. „Investor stavby podle dostupné dokumentace nehodlá dodržovat předepsané odstupy od okolních domů, natož požadavky na denní oslunění a osvětlení, ochranná pásma inženýrských sítí a tak dále," stěžují si sousedé.

Starosta odpůrce stavby podpořil jen ústně

Exstarosta Prahy 4 Pavel Horálek i jeho nástupce Pavel Caldr sice místním vyjádřili podporu ústním odmítnutím stavby, zároveň ale oba konstatovali, že nemohou zasahovat do výkonu státní správy, totiž stavebního úřadu a památkové péče.

Devítipodlažní dům, o několik metrů převyšující okolní zástavbu, a přímo narušující panorama Vyšehradu z pohledu Hradčan? Investor by ho rád co nejdříve postavil na pozemku, ležícím mezi ulicemi U Jedličkova ústavu a Marie Cibulkové. Jinými slovy v ochranném pásmu národní kulturní památky Vyšehrad.

Bouří se sousedé a na poplach bije místní občanské sdružení Pankrác. Podle jeho členky Zuzany Franzel se nyní čeká, jak se k nestandardní situaci postaví stavební úřad.

„Ústní projednání svolal v první polovině března. Nyní může vyslovit souhlas s umístěním stavby, případně návrh zamítnout. Vzhledem k dřívějšímu vývoji kauzy ale máme obavy, že investor stavbu protlačí díky svým kontaktům na státní správu i samosprávu," řekla včera Deníku Franzel.

„Bez toho, aby dodržoval předepsané odstupy, či požadavky na denní oslunění a osvětlení. Dům svou hmotou a umístněním hrubě zasáhne do našeho životního prostředí i do okolí národní kulturní památky," uvádí jeden z místních obyvatel, který si nepřál zveřejnit jméno. Investor stavby hájí projekt tím, že jen hodlá „dostavět proluku nedokončeného bloku." V tom případě by tudíž výše zmíněné námitky sousedů nemusel brát stavební úřad v potaz.

Pracovníci místně příslušného stavebního úřadu i odboru památkové péče odmítli záležitost do vydání závazného rozhodnutí komentovat.

Zafungují vazby z minulosti?

Avšak podle dokumentů, které má redakce k dispozici jsou obavy sdružení i sousedů spíše oprávněné. Reálný základ může mít i jejich podezření, že případ na jeho počátku provázela korupce ve smyslu klientelistických vazeb na bývalé politické vedení magistrátu i státní správu.

„Magistrát v minulosti (rok 2008 pozn. red.) odmítl pozemek prodat zdejším občanům, kteří si zde chtěli vybudovat garáže a částečně tak řešit tristní situaci s parkováním v oblasti dopravy v klidu. Prý se zde nic stavět nemá. Posléze pozemek prodal za účelem výstavby mnohapatrového domu," konstatuje v souladu s existujícími dokumenty sdružení Pankrác. Rovněž na základě existujícího písemného vyjádření uvádí členka sdružení Zuzana Franzel: „Stanovisko památkové péče je v rozporu s dřívějším stanoviskem téhož úřadu, který s odůvodněním, že se lokalita nachází v ochranném pásmu národní kulturní památky Vyšehrad a je mimořádně pohledově exponovaná, nechtěl místním občanům povolit stavbu vikýřů. Na druhou stranu devítipodlažní objekt jako by však nebyl v rozporu s režimem památkové ochrany," parafrázuje výroky státní správy Franzel.

Ona, ani ostatní zainteresovaní ještě nehází flintu do žita a věří, že je ještě čas stavbě zabránit. Tuto snahu ostatně na osobním setkání s místními deklaroval i starosta Prahy 4 Pavel Caldr, i když s poznámkou, že jakožto reprezentant samosprávy nemůže zasahovat do výkonu státní správy.

Podobně se vedení Prahy 4 v čele s bývalým starostou Pavlem Horálkem v roce 2011 postavilo k další megastavbě v téže lokalitě, tedy mezi ulicemi Sinkulova a Ve Svahu (na vizualizaci). Také tento, odborníky velmi kritizovaný projekt, stále čeká na „úřední požehnání."