V úterý si zástupci politických vězňů i státu připomněli oběti komunismu na pražském hřbitově v Ďáblicích, statečnost Horákové se připomínala u jejího symbolického hrobu na vyšehradském hřbitově.

Premiér Andrej Babiš
Opozice: Vláda s podporou KSČM v den obětí komunismu je výsměch

Horáková byla jediná žena, kterou komunisté popravili pro její názory při politických procesech v padesátých letech. Právničku a národněsocialistickou poslankyni oběsili za špionáž a velezradu na základě rozsudku ve vykonstruovaném procesu. Společně s dalšími dvanácti souzenými údajně tvořili špionské centrum.

Horáková se kvůli své neústupnosti během soudního jednání stala symbolem odporu proti totalitě vládnoucí komunistické strany. Výročí její popravy se od roku 2004 připomíná jako Den památky obětí komunistického režimu.

Pietní vzpomínka na vyhlazení osady Ležáky.
Den, kdy (ne)zemřely Ležáky. Lidé uctili památku obětí

Pietní akt k uctění památky Milady Horákové začne ve Vazební věznici Praha-Pankrác ve třináct hodin. Ve stejnou dobu odstartuje vzpomínková akce u Pomníku Milady Horákové v parčíku na konci Sněmovní ulice. Zúčastní se jí předseda Nadačního fondu Stránský Martin Jan Stránský, bývalá první dáma Dagmar Havlová či starosta první městské části Oldřich Lomecký.

Den vyvrcholí happeningem "Světla pro památku Milady Horákové a všech obětí komunismu". Svíčky vzplanou po dvacáté hodině na ostrově Kampa a při břehu Vltavy v rámci facebookové události, k akci se připojí lidé na mnoha dalších místech v Česku, ale také třeba ve Washingtonu.

Zhruba týden se také v ulicích Prahy rozdávají stužky s trikolorou a kouskem provázku jako symbol připomínky Milady Horákové.

Milada Horáková.
Osud Milady Horákové a dalších obětí komunismu připomene týdenní kampaň