Ocenění Za věrnost III. stupně, které se uděluje za příkladné plnění služebních povinností spojené s dobou trvání služebního poměru v minimální délce 10 let, obdrželo 12 mužů; stejnou medaili II. stupně, spojenou s dvacetiletým působením v řadách sboru, převzalo z rukou ředitele pražských hasičů Romana Hlinovského 21 příslušníků, mezi nimiž nechyběly ani tři ženy.

Mezi oceněnými převažovali výjezdová hasiči, zastoupena ale byla celé řada rozmanitých specializací, připomněla Pavlína Adamcová z centrály pražských hasičů. „Byli mezi nimi třeba i velitel směny, vyšetřovatel příčin vzniku požáru, specialisté-chemici, odborníci z preventivního či stavebního oddělení nebo fotodokumentarista," zmínila experty v hasičských uniformách, jejichž činnost je také velmi důležitá a potřebná, ačkoli jejich každodenním chlebem není brát do rukou hadici s proudnicí nebo vyprošťovací zařízení.

Více než práce… Součást života!

Ocenění vesměs získali lidé, pro něž působení u hasičů neznamená chodit do práce, tam si odkroutit stanovený čas a hurá domů, ale jde přímo o součást jejich života. Dokumentovat to může příběh jedné z oceněných žen. I když už je to rovných deset let, ještě zůstává v paměti, jak se v září 2005 sjely na hostivickou radnici hasičské vozy v blízkého okolí i z Prahy. Souviselo to s tím, že se Jana Spálenková, nositelka jména, které mezi dobrovolnými hasiči v Praze má skvělý zvuk díky působení jejího otce, stala paní Kovrzkovou.

Pražská hasička a členka dobrovolného sboru v Řepích si tehdy řekla ano se členem třebonického dobrovolného sboru. Pochopitelně u toho nemohly chybět hadice – a venku došlo i na likvidaci malých plamenů. A protože hasiči jsou lidmi, kteří rozumějí legraci a mračit se snad ani neumějí, na internetu se pak objevil i vskutku originální záznam o „zásahu": průzkumem bylo zjištěno, že se dva lidé dostali do životních potíží – avšak přes veškerou snahu všech zúčastněných jednotek se dvojici ze zaplněné obřadní síně nepodařilo včas evakuovat, a tak došlo k nejhoršímu a nezbývalo než už jen popřát plnou cisternu štěstí…

I takovýhle postoj k životu se časem může zhmotnit do podoby medaile Za věrnost.