Vítěz posledních komunálních voleb - hnutí ANO - by si tak udržel primátorský řetěz. Zda zůstane na krku Adriany Krnáčové (ANO), však zůstává otázkou. Není totiž žádným tajemstvím, že zastupitelé za TOP 09 a ODS mají k současné primátorce a její práci, mírně řečeno, celou řadu výhrad. V minulosti ji opakovaně vyzývali k rezignaci a pražská TOPka na ni dokonce podala trestní oznámení.

Odchod Krnáčové je tedy jakousi nepsanou podmínkou pro případný vznik oné velké koalice. ČSSD se za primátorku zřejmě nijak zvlášť bít nebude. Zastupitelský klub hnutí ANO je pak údajně stále rozdělen na ty, kteří by byli Krnáčovou ochotní „obětovat", a ty druhé, „věrné" primátorce. Kolik je kterých, napoví následující politická jednání.

Komunální pragmatismus

„Udržet Prahu je pro hnutí ANO důležité. Ať už s primátorkou Krnáčovou, nebo bez ní. Nejen kvůli kampani ke krajským volbám, která už klepe na dveře," myslí si o současné situaci na pražském magistrátu politolog Petr Černý. Podle něj nakonec zřejmě zvítězí „komunální pragmatismus." Jinými slovy velká koalice ANO, ČSSD, TOP 09 a ODS.

„Piráti a nezávislí Tomáše Hudečka jsou mimo hru a takzvaná koalice tradičních demokratických stran ve složení TOP 09, ODS, ČSSD a Trojkoalice má hned dvě trhliny. Sociální demokraté totiž trvají na účastí vítěze voleb - hnutí ANO - v městské radě. Navíc ve čtvrtek předložené požadavky občanských demokratů pro vstup do koalice se jeví jako málo přijatelné pro Stranu zelených, coby součást Trojkoalice. Zvlášť pasáže o dopravě, konkrétně o dokončení silničního okruhu," dodal politolog v narážce na nedávnou změnu ve vedení Strany zelených.

V jejím čele usedl radikálně naladěný Matěj Stropnický, s jehož výroky minulý týden vyjádřila znepokojení další součást Trojkoalice - Starostové a nezávislí.

Prakticky vyloučena je také „resuscitace" rozpadlé koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Nejen kvůli zeleným, kteří ji odmítají, ale také kvůli sociálním demokratům. Ti trvají na silnějším mandátu, než byla nejtěsnější možná většina třiatřiceti hlasů v pětašedesátičlenném zastupitelstvu.

Opakované výzvy k rezignaci

Jistou překážkou pro vznik velké koalice ANO, ČSSD, TOP 09 a ODS je kromě jiného osoba primátorky Krnáčové. Zastupitelé za TOP 09 a ODS ji po celý minulý rok tvrdě kritizovali a opakovaně vyzývali k rezignaci. Samotný zastupitelský klub ANO zůstává na osobě Krnáčové rozpolcen a jeho větší část by podle některých zákulisních informací neměla problém vyměnit ji za někoho jiného. Pokud by tento krok vedl k dohodě o případné velké koalici.

Samotná Krnáčová ale opakovaně prohlásila, že „nikam odcházet nehodlá." Zastupitel za ANO Patrik Nacher patřící k primátorčinu křídlu pak připomněl, že „je stále v platnosti usnesení předsednictva hnutí ANO, které trvá na Krnáčové v čele Prahy." Také místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek v médiích odmítl, že by oficiálně existovala vůle zbavit se primátorky. Nepopřel ale debatu samotnou.

Kde je tedy onen pragmatismus? Jistý základ mu ve čtvrtek položili občanští demokraté, kteří jak ANO a ČSSD, tak i TOP 09 a Trojkoalici předložili seznam požadavků, jímž podmiňují svůj vstup do magistrátní koalice. Jde mimo jiné o co nejrychlejší dostavbu Pražského okruhu, změnu financování dopravního podniku, snížení běžných výdajů města, změnu současného nakládání s městským majetkem, či zrušení přípravy metropolitního územního plánu.

Jasný názor na programové priority

„Je třeba, aby si naše programové priority zastupitelé jednotlivých klubů pročetli a sdělili svým vyjednávacím týmům jasný názor," řekla předsedkyně zastupitelského klubu ODS a místopředsedkyně strany Alexandra Uženija.

„Z našeho pohledu to nejsou konfliktní záležitosti. Nutno říci, že se obávám, že mohou být konfliktní s postoji ostatních partnerů," reagoval předseda klubu TOP 09 Václav Novotný. Pro příklad uvedl návrhy v dopravě, nebo zrušení fondu sociálního bydlení, které požaduje ODS, přičemž fond společně s ANO a Trojkoalicí zakládala loni ČSSD.

Předseda klubu ČSSD Karel Březina pak jen přislíbil prostudování programových priorit občanských demokratů nejpozději do příštího úterý, na kdy jsou naplánovány další schůzky. Totéž za ANO potvrdila i primátorka Krnáčová.

„Jsem ráda, že jednání pokračují konstruktivně, a rozhodně se o požadavcích ODS budeme dále bavit. Znovu se sejdeme v příštím týdnu a do té doby chceme jednat i s dalšími stranami. Myslím, že je v zájmu všech, aby zde vznikla silná koalice, která tu bude vládnout po zbytek volebního období," vzkázala Krnáčová.

Výběr z požadavků ODSSnížit běžné výdaje města na dlouhodobě udržitelnou úroveň a následně z uspořených prostředků navýšit kapitálové výdaje nejméně o 20 procent. Zvýšit prostředky pro městské části o 10 procent. Zrušit Fond sociálního bydlení.

Nejdříve tranzitní dopravu mimo Prahu, pak urychlené dokončeni vnitřní sítě. Neexistence dokončeného vnějšího Pražského okruhu trvale a neúměrné přetěžuje vnitřní městský okruh a navazující síť komunikace. Vzhledem k tomu, že peníze z evropských fondů jsou již uvolněny, je klíčové jednání mezi Prahou a vládou. Přestože je výstavba trasy metra D potřebná, dokončení okruhů má z našeho pohledu přednost.

Parkování primárně na kraji města, pak až v centru. Parkování v hlavním městem nesmí být řešeno pouze restrikcí. Dokud nebude efektivně vyřešena možnost zaparkovat v rámci P+R, není možné zásadním způsobem omezovat řidiče. Stejně tak projekt parkovacích zón musí být následně řešen komplexně z pohledu celého města a nejen metodou nesystémových výjimek v jednotlivých městských částech.

Hudečkův Metropolitní plán je cestou do slepé uličky. Nejen že je v kolizi s platnou právní úpravou stavebního zákona, ale také vytváří prokorupční prostor. Je proto třeba přípravu Metropolitního plánu bez zbytečných průtahů zrušit.

Čtěte také: Primátorka i šedá eminence ČSSD svedou boj o své pozice