Podle fotografa Pražského deníku zůstali kolem druhé hodiny odpoledne na střeše čtyři lidé. Ti zabarikadovali vstup na půdu, odkud by se k nim šlo dostat. Jak dlouho chtějí na místě vydržet není jasné.

Pracovníci stavební firmy pod dohledem exekutora pokračovali v pátek dopoledne v objektu v jeho zajišťování proti neoprávněnému vniknutí. Vyklízely se i zbylé věci, k jejich odvozu bude přistaven kontejner. „Výkon exekuce může trvat i několik dní,“ připustil Luhan.

Aktivisté i přes rozhodnutí Ústavního soudu odmítali z prázdného domu v Jeseniově ulici odejít. Na čtvrteční ráno svolali protestní happening, přátelskou snídani s názvem Kliniku nedáme!.

Exekutor nebyl včera do budovy vpuštěn hlavním vchodem, jeho lidé se dovnitř dostali zadem. Za šest hodin se jim podařilo vyklidit zadní část domu, kterou specializovaná firma následně zajistila před dalším vniknutím aktivistů. Před 16. hodinou pak exekutor Luhan ukončil vyklízení, které se první den obešlo bez zásahu policie. Policie pouze hlídala, aby do domu nevstupovali další lidé. Přes noc budovu hlídala bezpečnostní agentura.

Squatteři nerespektují vývzu soudního exekutora a zůstávají i po vyklizení Kliniky na pražském Žižkově na střeše budovy.
Exekutor chtěl vyklidit Kliniku. Skupina aktivistů zůstala, další akce v pátek

Majitelem budovy je Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) „Scénář je na exekutorovi, do toho SŽDC nezasahuje. Uvidíme, jaká bude časová osa. Jakmile vyprší lhůta, kterou jim exekutor dá, zahájí exekuci jako takovou a s tím i vyklízení objektu, zejména z důvodu bezpečnosti všech osob, které se tam neoprávněně nacházejí,“ řekl ve čtvrtek ráno k událostem na Žižkově ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

Nové vedení Prahy se snažilo se státní institucí ještě na poslední chvíli dohodnout o odkupu budovy, na provoz někdejšího zdravotnického zařízení by pak magistrát vypsal výběrové řízení. SŽDC plánuje na místě vybudovat kanceláře. Avšak podle kolektivu Kliniky mají její zaměstnanci výhodný komerční nájem jinde, squatteři se bojí, že by dům byl dál nevyužívaný. SŽDC tvrdí, že je objekt ve špatném stavu a obyvatelům hrozí nebezpečí.

Vstup do centra Klinika.
Squatteři před vyklizením: Kliniku nedáme! Praha oslovila vlastníka domu