Libeň se stala 27. května 1942 svědkem přelomové události. V zatáčce ústící do ulice V Holešovičkách se uskutečnil atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Procházka Prahy Neznámé se vydává po stopách atentátníků.

První zastávkou je osudná zatáčka 

Josef Gabčík a Jan Kubiš měli stovky spolupracovníků. Pomáhaly jim celé rodiny, bez jejichž pomoci by neměli šanci přežít. Jednalo se nejčastěji o příslušníky Sokola, ale také rodiny bývalých důstojníků československé armády. Zajišťovali parašutistům konspirační byty, potravinové lístky či oblečení.

První zastávkou komentované vycházky tak bude ona osudná zatáčka. Její dnešní podoba je zcela odlišná. Na přelomu 70. a 80. let zcela zmizela v důsledku výstavby mimoúrovňové křižovatky.

Kus plechu či střepina z bomby prorazila bránici

Jan Kubiš a Josef Gabčík sem přijeli před devátou ráno na kolech a čekali. V 10:35 zasáhla bomba vyrobená z britského protitankového granátu pravé zadní stupátko Heydrichova mercedesu.

Kus plechu z karoserie či střepina z bomby protektorovi prorazila bránici a uvízla ve slezině. Účastníci procházky se dále vydají po stopách útěku atentátníků.

Mezi zastávkami je i pavilon Nemocnice Na Bulovce

Zastaví se u bývalého řeznictví Františka Braunera, kam vběhl Gabčík zřejmě v domnění, že unikne zadním vchodem. Pronásledoval ho totiž řidič Heydrichova vozu Klein.

Na seznamu zastávek také nesmí chybět chirurgický pavilon Nemocnice Na Bulovce, kam byl zastupující říšský protektor převezen a kde ráno 4. června zemřel.

Procházka končí v ulici, kde býval konspirační byt 

Jídlem parašutisty zásobovala rodina Vosmíkových, a to prostřednictvím svého spolupracovníka Františka Jarolímka. Prakticky celá rodina, která vlastnila řeznický krámek, byla popravena na Kobyliské střelnici. Mezi hlavní organizátory pomoci atentátníkům patřil Bohumil Strnad, náčelník libeňského Sokola. Se svou manželkou byli popraveni v Mathausenu.

Celá procházka skončí v ulici, kde býval jeden z konspiračních bytů parašutistů, bydliště sokolské rodiny Novákovy. Místo, kam po atentátu dorazil Jan Kubiš, kde si oblékl čistou košili a byl alespoň základně ošetřen. Krátce nato ale musel odejít, protože byl poměrně blízko místu útoku.

Místa spojená s atentátem na Heydricha. Infografika.Zdroj: Redakce.

Po stopách parašutistů v LibniKomentovaná procházka se uskuteční v úterý 10. a ve středu 11. ledna v 17:45
Sraz účastníků bude na tramvajové zastávce Okrouhlická
Délka vycházky je 3 hodiny
Terén je vhodný pro kočárky (je ale třeba počítat s dlouhými schody), není ale vhodný pro vozíčkáře, není také možné mít s sebou psa
Provází Marek Melša
Účastníci zjistí, jak a kde proběhl útok na Reinharda Heydricha, a projdou se po únikových cestách parašutistů

Praha Neznámáje projekt Petra Rysky, který jej založil v roce 2013
neznámá zákoutí metropole představuje na webu www.prahaneznama.cz
facebookový profil Prahy Neznámé sleduje přes 81 tisíc fanoušků

Čtěte také: Zbytek kolejí připomíná minulost