Než se vilou začali procházet první návštěvníci, uskutečnilo se slavnostní otevření, kterého se kromě řady hostů účastnila i snacha architekta. „Žila jsem několik let s jeho manželkou, která byla stejně jako můj manžel obdivuhodný člověk: inteligentní, pracovitý, tolerantní a skromný. Otto Rothmayer byl prý obdařen stejnými vlastnostmi," vzpomenula na rodinu Miloslava Rothmayerová, která se provdala za jediného umělcova syna Jana.

Manželský pár v domě bydlel až do prodeje v roce 2007. Tehdy se uvažovalo o tom, že dům získá stát, z toho ale sešlo a kupcem se stalo město. O provozování budovy se přihlásilo Muzeum hlavního města Prahy, které v té době již spravovalo nedalekou Müllerovu vilu, magistrát však rozhodl jmenovat správcem Galerii hlavního města Prahy.

Za jejího působení došlo k rozsáhlé rekonstrukci i k prohlášení nemovitosti za kulturní památku. Po změně ve vedení galerie však přestala mít tato instituce o prostory zájem a se souhlasem magistrátu došlo v roce 2014 k převedení nemovitosti na muzeum Prahy.

Příběh jednoho domu a jedné rodiny

Vybudovány byly ještě bezpečnostní systémy, naopak některé renovované prvky v interiéru se musely vrátit do původního stavu, aby dům vypadal autenticky. Právě to si dal za cíl tým, který tvořil scénář této stálé expozice nazvané „Příběh jednoho domu a jedné rodiny". Netypická stavba měla vypadat co nejpodobněji stavu, kdy zde Otto Rothmayer bydlel se svojí ženou Boženou,

„Důležitá zásada pro nás byla, že budeme pracovat jen s tím, co tady bylo. Těch předmětů ale bylo mnohem víc, než se mohlo do vily vejít. Dalším naším kritériem bylo zachovat patinu a stopy času," prohlásil Petr Krajči, jeden z autorů expozice. Výsledkem pak byla snaha poukázat nejen na osobitý styl autora, ale také připomenout atmosféru domu a jeho inspirativního prostředí.

Oblast pražských Střešovic je známá vilovou zástavbou, která vznikala především v období první republiky. Bydlely zde i významné osobnosti ze světa umění nebo politiky. Nejznámější stavbou je pravděpodobně Müllerova vila od architekta Adolfa Loose, kterou také spravuje Muzeum hlavního města Prahy.

Nově zpřístupněný dům Otto Rothmayera se nachází jen o několik ulic dál, proto mají návštěvníci možnost koupit si kromě jednotlivých vstupů i společnou zvýhodněnou vstupenku do obou architektonických skvostů.

Maximálně sedm osob v prohlídkové skupině

Otevřeno je denně kromě pondělí a středy, zájemci se však musí dopředu zarezervovat. Z kapacitních a bezpečnostních důvodů je pak v jedné prohlídkové skupině prováděno maximálně sedm osob.

Muzeum v současnosti buduje ve Střešovicích ještě centrum moderní architektury, které by mělo být otevřeno veřejnosti už příští rok v červnu. „Doufáme, že zde vnikne jakási enkláva pro domácí i zahraniční návštěvníky, kteří se budou moci zabývat architekturou, odkazem významných architektů a trochu uleví přetíženému turistickému centru," uvedla ředitelka Muzea hlavního města Prahy Zuzana Strnadová.

Vlastní dům Otto Rothmayera z konce 20. let 20. století byl postaven v prostém stylu klasicizující moderny. Asketická podoba vily se omezuje na základní útvary kvádru a válce, který ukrývá točité schodiště.

Interiéry vily nebyly rozlehlé, všude byl ale kladen důraz na precizní řemeslné provedení zařízení i detailů. Zcela zásadní bylo napojení domu na verandu a malebnou zahradu, která se stala inspirací pro řadu návštěvníků.

Intelektuální, pracovní a umělecké zázemí

Architekt zde společně se svou ženou, významnou textilní výtvarnicí a propagátorkou moderního životního stylu Boženou Rothmayerovou vytvořil unikátní intelektuální, pracovní a umělecké zázemí. V 50. a 60. letech 20. století se zde setkával okruh podobně naladěných přátel, mezi něž patřili fotograf Josef Sudek, sochaři Bedřich Stefan a Hana Wichterlová a řada dalších osobností kulturního a výtvarného života.

Otto Rothmayer (1892 - 1966) kromě svého působení na Pražském hradě po boku Jože Plečnika navrhl několik rodinných vil, pomníků a spolupracoval i na Plečnikově vinohradském kostele Nejsvětějšího Srdce Páně. Jeho poválečná činnost byla na krátký čas spojena také s Uměleckoprůmyslovou školou. Podle jeho návrhů vzniklo mnoho interiérů pražských obchodů s textilem, výstavních a muzejních expozic a také jedno pražské dětské hřiště.

Stálá expozice Rothmayerovy vily vznikla ve spolupráci Muzea hlavního města Prahy s Uměleckoprůmyslovým museem, Národním technickým muzeem, Archivem Pražského hradu a Plynárenským muzeem.

Rothmayerova vila- otevřena je v úterý, čtvrtek, sobotu a neděli
- začátky prohlídek v 9, 11, 13, 15 a 17 hodin
- vstup pouze po předchozí rezervaci
- prohlídka vždy s lektorským výkladem v češtině nebo angličtině
- v průběhu jednoho dne může vilu navštívit jen 40 osob
- základní vstupné je 180 korun, snížené 100 korun
- stojí ve Střešovicích na adrese U Páté baterie 896/50