Připraveno je 23 startovních míst, odkud budou skupiny vyjíždět v předem stanovený čas. Každou povedou zkušení cyklisté. „Nejdelší z vytipovaných tras měří 30 km a vede z Průhonic, nejkratší šestikilometrovou cestu projedou cyklisté z nedaleké Troji. Cyklojízda má za cíl ukázat atraktivní místa, například Prokopské údolí, Modřanskou rokli, Chuchelský háj nebo les v údolí Kunratického potoka,“ popsala koordinátorka akce Jitka Vrtalová. Do cíle jezdci dorazí mezi jedenáctou a půl dvanácté.

Tramvaj Škoda 14T známá jako Porsche.
Kam s tramvajemi „Porsche“? Pražský dopravní podnik zvažuje jejich prodej

Kde se přidat k Cyklozvonění. Infografika.Zdroj: DENÍK/Eva BrendlováVystoupí kapely i jezdci na BMX

Celodenní program v Křižíkově ulici a na přilehlém Karlínském náměstí začne už v 10 hodin dopoledne. „Oslavu šetrných způsobů dopravy s pozitivním dopadem na prostředí letos podpoří hudebníci jako Circus Ponorka nebo The Tap Tap,“ doplnila Vrtalová.

Festival uzavře koncert

První jmenovaná kapela vystoupí ve 13.15, druhá uzavře sérii hudebních vystoupení koncertem začínajícím ve 21 hodin.

Kromě toho si návštěvníci mohou vyzkoušet městská kola, cargo kola, elektrokola a seznámí se s konceptem takzvané bosé chůze. Třikrát se představí také jezdci s BMX show.

Metro linka C - ilustrační foto.
Vlaky metra od Siemensu půjdou na „generálku“, vagony budou hlídat kamery

Chybět nebudou ani stánky s občerstvením známých karlínských kaváren a podniků. V nabídce budou mimo jiné koláče, quiche, zmrzlinové sendviče, tibetské knedlíčky momos a další pochutiny.

Cyklojízda i festival se konají v rámci Evropského týdne mobility. Ten má podle pražského magistrátu popíchnout motoristy, aby po dobu jednoho týdne vyzkoušeli alternativní metody cestování. Součástí akce je i dnešní Den otevřených dveří v pražském dopravním podniku.

Dopravní podnik představí své zázemí

Zájemci mohou od 10 do 16 hodin navštívit tramvajovou vozovnu Motol, garáž Řepy a depo metra Zličín. Na každém z vyjmenovaných míst budou připraveny ukázky techniky i bohatý doprovodný program.

Pražští hasiči zasahují u spadaných větví po silném větru.
Hasiči v Praze kvůli větru zasahovali na 50 místech, i v centru metropole

Cestující se mohou v rámci nostalgických jízd také svézt autobusem Škoda 706 RTO.

„Všechny tyto vozy budou provozovány výhradně mezi garážemi Řepy a Muzeem MHD. V RTO bude přeprava možná pouze na základě předem zakoupené speciální místenky,“ uvedla mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková.

Místenky pro směr Střešovice se budou prodávat v Řepích a pro směr Řepy ve Střešovicích na pokladně v muzeu. Cena jedné jízdy je sto korun.

Prodejna Bezobalu v pražských Dejvicích 20. září.
Nic nekupuj, všechno už máš. Nákupy bez obalů lákají Pražany stále víc

Cestující se mohou naposledy projet i autobusy typu Karosa B931E a Karosa B941, které budou vyřazeny z běžného provozu, a proto je čeká rozlučková jízda. Svezení bude v tomto případě zdarma.