Módu interaktivních výstav znají návštěvníci nejméně jedno desetiletí a zapojení do děje je zjevně baví. Dokládá to i značný zájem o jednu z novinek tematicky zaměřené kurzy.
Národní zemědělské muzeum pořádá workshop
Například zemědělské muzeum pořádá hodiny vaření od loňského října. Před koncem roku dalo do prodeje dárkové poukazy na tyto lekce. A vzhledem k tomu, jak velký zájem o ně byl, budou nyní nabídku rozšiřovat. Kromě tradičních jídel dle Marie Sandtnerové se mohou zájemci zapsat i na lekce moderní české kuchyně či hodiny zaměřené pouze na omáčky a polévky.
„Kromě klasických kurzů pořádá Národní zemědělské muzeum také workshopy, během kterých se účastníci naučí péct chleba nebo si vyrobí domácí sýr,“ uvedla vedoucí oddělení produkce Linda Dolečková.
Lekce probíhají v profesionálně vybaveném studiu, jež je součástí nové výstavy Gastronomie. Za kurzy stojí především snaha udržet mezi lidmi umění vařit tradiční česká jídla i v době, kdy jsou moderní různé zahraniční kuchyně, veganská strava a podobně. Například na první hodině se účastníci učili upravovat zvěřinu.
Zájem o tvorbu koláží trvá již třetím rokem
S až nečekaně velkým zájmem o kurzy mají zkušenost i v Muzeu hlavního města Prahy. V roce 2015 připravili jako doprovodný program k výstavě koláží muzejních budov workshop, na němž se návštěvníci mohli naučit tvořit vlastní koláže. Postupně přidávali termíny a v nabídce je až doposud.
„Jelikož zájem návštěvníků byl velký, postupně z toho vznikl program pro základní a střední školy, kdy na úvod byl i exkurz do historie koláží s důrazem na českou uměleckou scénu. Právě skrze tyto workshopy se k nám dostali i ti návštěvníci, kteří do té doby měli naše muzeum za ryze odbornou instituci,“ prozradila ředitelka muzea Zuzana Strnadová.
Kurzy na zámku Ctěnice
Doplnila, že workshopy postupně rozšířili i o přednášky a komentované procházky s tématem street artu. Další kurzy mohou lidé navštívit na zámku ve Ctěnicích. Tam se konají lekce zaměřené především na lidová řemesla. V lednu je na programu mimo jiné výroba hraček z textilu, v únoru čeká zájemce pečení masopustních koblih.
„Naším zájmem je, aby návštěvníci měli vždy důvod se do našeho muzea a našich objektů vracet, a to nejen na výstavy a expozice, ale právě na pořádání doprovodných akcí. Proto se nabídka těchto programů mění a rozšiřuje,“ sdělila náměstkyně muzea hlavního města Olga Šámalová.
Kurz astronomie i elektrodílny
Zájmu návštěvníků osobně si ledacos vyzkoušet si všimli loni i v pražské zoo a nabízejí zážitkové programy. Namátkou třeba setkání s lachtany, krmení velbloudů, žiraf i možnost stát se na jeden den chovatelem. Kromě toho se zájemci mohou v zooškole pokusit zbavit své fobie z některého zvířete.
Dlouhodobý kurz astronomie připravilo i pražské planetárium, jeho absolventi pak mohou samostatně pracovat s dalekohledy ve Štefánikově hvězdárně. Několik kurzů pořádá i Národní technické muzeum. Zájemci se mohou naučit vyrábět fotografie, případně se zúčastnit víkendových elektrodílen.