Módu interaktivních výstav znají návštěvníci nejméně jedno desetiletí a zapojení do děje je zjevně baví. Dokládá to i značný zájem o jednu z novinek tematicky zaměřené kurzy.

Ilustrační foto
Muzeum hl. města se zařadilo k nejnavštěvovanějším. Loni přes milion návštěvníků

Národní zemědělské muzeum pořádá workshop

Například zemědělské muzeum pořádá hodiny vaření od loňského října. Před koncem roku dalo do prodeje dárkové poukazy na tyto lekce. A vzhledem k tomu, jak velký zájem o ně byl, budou nyní nabídku rozšiřovat. Kromě tradičních jídel dle Marie Sandtnerové se mohou zájemci zapsat i na lekce moderní české kuchyně či hodiny zaměřené pouze na omáčky a polévky.

„Kromě klasických kurzů pořádá Národní zemědělské muzeum také workshopy, během kterých se účastníci naučí péct chleba nebo si vyrobí domácí sýr,“ uvedla vedoucí oddělení produkce Linda Dolečková.

Budova Národního muzea.
Co nás čeká v dubnu? Národní muzeum slaví 200 let od svého založení

Lekce probíhají v profesionálně vybaveném studiu, jež je součástí nové výstavy Gastronomie. Za kurzy stojí především snaha udržet mezi lidmi umění vařit tradiční česká jídla i v době, kdy jsou moderní různé zahraniční kuchyně, veganská strava a podobně. Například na první hodině se účastníci učili upravovat zvěřinu.

Národní muzeum otevírá 8. prosince 2017 v Náprstkově muzeu novou výstavu Indiáni
Náprstkovo muzeum nabídne výstavu s názvem Indiáni

Zájem o tvorbu koláží trvá již třetím rokem  

S až nečekaně velkým zájmem o kurzy mají zkušenost i v Muzeu hlavního města Prahy. V roce 2015 připravili jako doprovodný program k výstavě koláží muzejních budov workshop, na němž se návštěvníci mohli naučit tvořit vlastní koláže. Postupně přidávali termíny a v nabídce je až doposud.

„Jelikož zájem návštěvníků byl velký, postupně z toho vznikl program pro základní a střední školy, kdy na úvod byl i exkurz do historie koláží s důrazem na českou uměleckou scénu. Právě skrze tyto workshopy se k nám dostali i ti návštěvníci, kteří do té doby měli naše muzeum za ryze odbornou instituci,“ prozradila ředitelka muzea Zuzana Strnadová.

Zelenina. Ilustrační foto.
Národní muzeum na Letné bude o víkendu patřit Bio. Koná se tu Biojarmark

Kurzy na zámku Ctěnice 

Doplnila, že workshopy postupně rozšířili i o přednášky a komentované procházky s tématem street artu. Další kurzy mohou lidé navštívit na zámku ve Ctěnicích. Tam se konají lekce zaměřené především na lidová řemesla. V lednu je na programu mimo jiné výroba hraček z textilu, v únoru čeká zájemce pečení masopustních koblih.

„Naším zájmem je, aby návštěvníci měli vždy důvod se do našeho muzea a našich objektů vracet, a to nejen na výstavy a expozice, ale právě na pořádání doprovodných akcí. Proto se nabídka těchto programů mění a rozšiřuje,“ sdělila náměstkyně muzea hlavního města Olga Šámalová.

Nové expozice v Národním zemědělském muzeum Voda v krajině, Myslivost, Objevovna a Terasa s piknikovým trávníkem.
OBRAZEM: Národní zemědělské muzeum představilo nové expozice

Kurz astronomie i elektrodílny

Zájmu návštěvníků osobně si ledacos vyzkoušet si všimli loni i v pražské zoo a nabízejí zážitkové programy. Namátkou třeba setkání s lachtany, krmení velbloudů, žiraf i možnost stát se na jeden den chovatelem. Kromě toho se zájemci mohou v zooškole pokusit zbavit své fobie z některého zvířete.

Dlouhodobý kurz astronomie připravilo i pražské planetárium, jeho absolventi pak mohou samostatně pracovat s dalekohledy ve Štefánikově hvězdárně. Několik kurzů pořádá i Národní technické muzeum. Zájemci se mohou naučit vyrábět fotografie, případně se zúčastnit víkendových elektrodílen.

Armádní muzeum na Žižkově.
Armádní muzeum Žižkov se opravuje, zavřeno je na tři roky

Akce v pražských muzeích. Infografika. Zdroj: Redakce