„Obava, že by vánoční svátky, případně oslavy konce roku mohly skončit pro některé lidi špatně právě kvůli konzumaci jedovatého alkoholu, bohužel stále existuje," vysvětlila mluvčí důvody, proč začnou chemici znovu prověřovat podezřelé lihoviny. Na otravu metanolem dosud v Česku zemřelo 37 lidí.

VŠCHT začala s testováním alkoholu pro veřejnost hned po vypuknutí metanolové aféry v září a s dvěma přestávkami pokračovala až do začátku listopadu. Chemici prověřili 2300 vzorků.

„Ve dvou případech byl objeven metylalkohol, téměř ve dvou desítkách případů byl odhalen zvýšený obsah izopropylalkoholu, což svědčilo o nelegálním původu daného vzorku," sdělila Picková.

Obsah metanolu se běžně zjišťuje takzvanou plynovou chromatografií, vědecký tým z VŠCHT ale pro tyto účely upravil metodu Ramanovy spektrometrie, která umožňuje testovat alkohol přes láhev. „Díky tomu, že se nám podařilo rozpracovat rychlou metodu, se testování zrychlilo a výsledky jsme sdělovali zhruba do tří pracovních dnů," uvedla Miroslava Novotná, jejíž tým metodu vyvinul.

Vzorky se budou přijímat každý čtvrtek od 29. listopadu do 13. prosince od 14 do 16 hodin ve vestibulu budovy A na Technické ulici v Dejvicích. „Lidé by měli nosit opravdu jen takový alkohol, u něhož existují oprávněné pochybnosti, zda je v pořádku. Jde především o produkci českých firem, zakoupenou bez kolků a na prodejních místech, které vzbuzují nedůvěru, například tržnice, stánky a podobně," uvedli zástupci školy.