Mají tisíce fanoušků, ale chátrající stadion, na němž se možná v budoucnu bude muset přestat hrát. Příznivci legendárního druholigového klubu Bohemians 1905 se přesto nevzdávají a doufají, že se nebudou muset po letech nejistoty z legendárního Ďolíčku přemístit jinam.

Radní dostali nabídku

Za fotbal v Praze 10 se teď postavila i samotná radnice. Na posledním jednání zastupitelstva se totiž rozhodla, že začne uvažovat o odkoupení 34procentního podílu ve společnosti E Side Property, které patří stadion v Edenu. Právě tento krok by ji totiž umožnil spolupodílet se na rozhodování ohledně slávistického stadionu a měla by možnost klokany případně přesunout sem.

„Dostali jsme nabídku, zda bychom nechtěli vstoupit do nově vytvořené akciové společnosti. Zatím ale nemáme ani posudky a záměr se vůbec nemusí realizovat. Opravdu je to na samém počátku,“ popsal starosta Prahy 10 Vladislav Lipovský (ODS) s tím, že nabídek na spolumajitelství dostává úřad od různých subjektů desítky měsíčně.

Tento je však větších rozměrů, a proto se radní rozhodli s ním seznámit i zastupitele. Na bedrech úředníků teď bude zjistit podmínky vstupu do multifunkčního areálu Eden, stejně tak informování se o záměrech majitelů stadionu Bohemians.

Hulinský: Nechceme následovat Duklu

Podle zastupitele Petra Hulinského (ČSSD) nemůže jít Bohemka do Příbrami ani nikam jinam proto, že by dopadla jako Dukla. „Podle mě je proto zásadní mít v záloze i další řešení, aby klub zůstal v Praze 10,“ prohlásil na jednání.

Nouzové řešení se však nelíbí fanouškům. „Investice do stadionu Slavie znamená, že jsme rezignovali na záchranu Ďolíčku. Přístup Prahy 10 jinak vidíme jako pozitivní. V zahraničí je běžné, že města podporují rekonstrukce stadionů ze svých rozpočtů,“ řekl Deníku zástupce sdružení SOS Ďolíček Jiří Hlinka.

O budoucnosti klokanů by mělo zastupitelstvo jednat znovu pravděpodobně v dubnu.