Zmatky, plánovaná další přestavba, propuštění přijatého personálu a odložené přijetí pacientů. Taková situace ještě před pěti měsíci panovala kolem léčebny dlouhodobě nemocných v Obloukové ulici, kterou téměř dva roky rekonstruovala stavební firma.

Vršovická radnice totiž změnila plány a těsně před letním znovuotevřením se rozhodla pro další úpravy.

Nechybí televize ani internet

Teď, začátkem prosince, nemocnice konečně přivítala první seniory. Její moderní vybavení využije více než stovka pacientů vyžadujících dlouhodobou ošetřovatelskou péči, ale také lidé po úrazech a operacích. Celková rekonstrukce sice skončí až příští rok, ale do nadstandardních pokojů se už zájemci nastěhovali.

„Každý pacient má k dispozici vlastní koupelnu se sprchovým koutem, umyvadlem a toaletou. Na pokojích nechybí televize, lednička a možnost připojení na internet,“ popsal ředitel Václav Ptáček. Podle něj hradí náklady na pobyt většinou pojišťovny, ale tento příspěvek mnohdy nestačí. „Pokud člověk trpí inkontinencí nebo bere drahé léky, doplácí až sedm set korun denně,“ upřesnil.

Standardní pokoje se od těch dražších liší tím, že mají společné sociální zařízení na patře.

Sto devět míst

Na umístění už teď čeká zhruba stovka seniorů. U šedesáti z nich má vedení zařízení vyplněnou veškerou vstupní dokumentaci. Nemocnice je vybavena řadou moderních hygienických a rehabilitačních pomůcek, tak aby se personálu práce co nejvíce usnadnila. O sto devět pacientů se bude starat sto osm zaměstnanců.

Dva roky trvající rekonstrukce stála celkem sto osmdesát milionů. Několik desítek milionů získala radnice jako dotaci ze státního rozpočtu.

Zdržení kvůli jídelně

Původně bylo otevření plánováno na léto. Postele nakonec zůstaly prázdné kvůli jídelně. „Nejprve jsme počítali, že obědy se budou vařit přímo v LDN, úspornější však bude jejich dovoz,“ shrnul tenkrát místostarosta pro sociální věci Prahy 10 Bohumil Zoufalík. Podle starosty Vladislava Lipovského (ODS) je Praha 10 nejstarší městskou částí a zařízení tohoto typu je proto naprosto nezbytné.

Budova vršovické léčebny byla postavena v roce 1935 jako penzion pro přestárlé řádové sestry. Později sloužila jako studentská kolej s dětským zdravotním střediskem i jako nemocnice. LDN zde působí od roku 2003.