Nepěkný pohled na zevlující bezdomovce a narkomany se naskýtá bronzovému prezidentovi Wilsonovi, který již více než čtvrt roku stojí ve Vrchlického sadech. Park před hlavním nádražím, nejen Pražany příznačně přezdívaný Sherwood, se svého hanlivého označení nejspíš jen tak nezbaví.

Neúnosná situace

Den co den se tudy mezi narkomany a bezdomovci musejí proplétat davy turistů i lidí cestujících třeba metrem do práce či studentů na nedalekou Vysokou školu ekonomickou.

„Je to ostuda, mělo by se s tím něco dělat. V noci bych tudy tedy nešla,“ svěřila se kolemjdoucí žena.

„Nás to trápí, ale my to řešit nemůžeme,“ řekl Martin Hamšík, mluvčí společnosti Grandi Stazioni, která zrekonstruovala a provozuje hlavní nádraží.

Nejsou peníze

„Praha 1 už léta slibuje opravu a rekonstrukci parku. Bylo by třeba také větší zapojení městské policie a státní policie,“ dodal.

V rámci nádraží podle něj působí soukromá ochranka, venku je prý ale situace stále stejná.

„Dokonce jsme zaplatili pro Prahu 1 projekt na rekonstrukci parku, oni říkají, že nejsou peníze,“ řekl Hamšík. Projekt se městské části pro svou nákladnost nezamlouvá. „Investiční komise projekt zamítla,“ sdělila mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Podle ní se teď hledá nový zhotovitel architektonické studie. Nového vzhledu se tak park v dohledné době zřejmě nedočká.

Policie vysílá hlídky

Co tedy bude s pořádkem na tomto místě? „To má na starosti městská policie a policie,“ řekla Blažková.

A policie? „Je tam minimálně jedna pěší hlídka na den. Poměrně často se tam také provádějí bezpečnostní akce,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Policisté se v těchto místech podle něj zaměřují nejen na trestnou činnost, ale i na přestupky. „S těmi se tam setkáváme denně,“ dodal.

Policie se prý také stará o to, aby se problémoví lidé v parku chovali společensky přijatelně a neobtěžovali kolemjdoucí.

Park však bezdomovci a narkomani jen tak neopustí, neboť mají v blízkosti různá sociální zařízení.

Stanoviště streetworkerů

„Zásadní problém také je, že sem městská policie umístila místo, kde se narkomanům vyměňují jehly,“ uvedl Hamšík z Grandi Stazioni. Narkomani se tak stahují právě do Vrchlického sadů.

Jejich přemístění z Václavského náměstí do Vrchlického sadů potvrdil i náměstek ředitele Městské policie Ludvík Klema, sám to nepovažuje za šťastné řešení, ovšem za nejlepší možné.

„Narkomani se volně pohybovali po Václavském náměstí, kde prokazatelně kradli a následně si šli koupit drogu. To výměnné místo bylo v blízkosti Václavského náměstí. Pražané to nedovedli pochopit, hodně to také ovlivňovalo obchod,“ vysvětlil Klema.

Bezdomovci a závislí na očích

Protidrogová komise Prahy 1 se poté podle něj usnesla na přemístění této výměnné stanice. Jako nejlepší místo pak byly vybrány právě Vrchlického sady, kde by prý narkomani nebyli moc na očích.

„Byla dohoda, že když se tam budou chovat slušně, nebudeme je tam obtěžovat,“ doplnil Klema.

Více než sedmdesát procent narkomanů tak sice z Václavského náměstí zmizelo, ve Vrchlického sadech jsou však zase na očích turistům včetně zahraničních, kteří do Prahy přijíždějí vlakem na hlavní nádraží. „Můj cíl bude a je, aby město a městská část dál hledali jiné než toto řešení,“ uzavřel Klema. Uspokojivé řešení letitého problému zůstává však zatím stále v nedohlednu.

JIŘINA ZÁVODSKÁ