Od slavnostního otevření 28. října při výročí 100. založení Československa až do konce roku zavítalo do rekonstruovaného Národního muzea rekordních 274 tisíc návštěvníků.

Zrekonstruované Národní muzeum v Praze.
Zrekonstruované Národní muzeum láká. Od října ho navštívilo přes 200 tisíc lidí

Od 2. ledna 2019 se opět vybírá vstupné. Základní stojí 250 korun a rodinné vstupné je 420 korun. Studenti, senioři a zdravotně postižení zaplatí jen 170 korun. Za padesátikorunu na osobu pak mohou jít dovnitř školáci při organizované prohlídce.

V únoru bude zavřeno

Změnila se rovněž otevírací doba - od úterý do neděle vždy mezi 10:00 – 18:00 hod. (ve středu až do 20:00 hod.). Ale ani to zájemcům vůbec nevadí. Lidé dál chodí i za peníze, ačkoliv v řadě za sebou už většinou nečekají tak dlouho.

Na otevření Národního muzea se navzdory počasí stála fronta.
Národní muzeum po rekonstrukci: vozíčkáři se dovnitř nedostanou. Do února

„Během 2. a 3. ledna 2019 navštívilo budovu téměř pět tisíc návštěvníků. Zájem se oproti roku 2018 tedy snížil jen mírně,“ citoval mluvčí muzea Kristinu Kvapilovou portál iDNES.cz. O prvním lednovém víkendu se navíc dá očekávat nápor.

„Z důvodu údržby, provozních zkoušek veškerých technologií a přípravy na finální kolaudaci objektu UZAVŘENA. Po celkové kolaudaci budovy budou opět zpřístupněny Česko-slovenská / Slovensko-česká výstava a výstava 2 × 100,“ píše se na oficiálních stránkách Národního muzea, kde je také webkamera snímají aktuální fronty před opravenou historickou budovou.

Čelakovského sady u Národního muzea v Praze prošly revitalizací.
Stromy, lavičky i psí louka. Park u Národního muzea se stal bezpečným místem

Vozíčkáře na sociální síti zajímalo, jak to bude po definitivním otevření Národního muzea s bezbariérovým vstupem. „Můžeme se na něj těšit? Abychom konečně nebyli vyhazováni jako nežádoucí,“ napsala jedna z nich. „Ano, po kolaudaci bude zpřístupněn bezbariérový vstup,“ odpověděla prostřednictvím facebookového účtu mluvčí Kvapilová.

Muzejní oáza je součástí revitalizace horní části pražského Václavského náměstí. Její součástí jsou i položené koleje pro tramvaje.
Muzejní oáza, nejkrásnější projekt Prahy? Cyklistický spolek chce vyhnat auta