Dalo by se tak očekávat, že volební štáby již teď organizují dostatek prostoru pro novináře. Nebo by aspoň měly. „Stejně jako při loňských volbách do parlamentu a letošních do EP bude štáb ANO sledovat výsledky voleb v Centru pohybové medicíny v Praze na Chodově. Novináři již jsou pozváni," informoval Petr Hasoň z tamního tiskového centra.

V těchto poměrně vypjatých chvílích by se dalo očekávat, že favorité kandidátek jsou třeba psychicky připravováni na vítězství či prohru. „Jde o osobnosti, které by měly zvládnout jak úspěch, tak případný neúspěch," poznamenal Petr Hasoň s tím, že sledování voleb není pro kandidáty povinné.

„Věříme ale, že jich valná většina přijde. Pokud nezískáme v pražském zastupitelstvu většinu, což se může stát, budeme se dohadovat na koalici 
s dalšími úspěšnými stranami," uzavřel Petr Hasoň.

Vrchol volební kampaně

Zda volební výsledky výrazně či třeba vůbec ovlivní 
i pozici TOP 09 je podle mluvčí Martiny Týblové zatím zbytečné spekulovat. „TOP 09 v Praze i v jakémkoli jiném městě se bude po úspěšných volbách soustřeďovat na jednání o případné koalici tak, aby mohla pro občany začít pracovat na radnicích co možná nejdříve,“ uvedla mluvčí 
s tím, že vrchol volební kampaně se uskuteční právě ve čtvrtek, 
a to na Hradčanském náměstí.

„V sobotu pak budou kandidáti na senátory, pražští kandidáti a vedení strany očekávat výsledky voleb v pražském hotelu Dorint Hotel Don Giovanni, kam TOP 09 zve také média. Účast na tomto setkání je samozřejmě dobrovolná,“ poznamenala Martina Týblová s tím, že občerstvení pro zástupce médií bude v mezích společenských norem.

Favorité kandidátek jsou podle Týblové prý dostatečně silné osobnosti s dostatkem životních zkušeností. „Nemusí proto být nijak připravováni na úspěch či prohru,“ doplnila mluvčí.

Z prohry se určitě nezblázníme

Česká pirátská strana se vůbec netají svými ambicemi změnit politickou mapu hlavního města. Tomu prý odpovídá i nasazení volebního štábu. „Novináře přivítáme až 
v sobotu v Ječné ulici. Den předtím budeme průběžné výsledky sledovat z různých míst v Praze,“ uvedl Mikuláš Ferjenčík.

Zároveň potvrdil, že místa pro zástupce médií je dostatek. Případná prohra je podle Ferjenčíka prostě prohra, 
a tím to končí. „Určitě se 
z toho nezblázníme,“ uzavřel.

Bez akreditace vstup zakázán

Volební štáb hnutí Pro Prahu se sejde 11. října od 14 hodin 
v hotelu Atlantic, v ulici Na Poříčí. „Počítáme se standardní vybaveností pro potřeby novinářů, ti však musí být akreditováni,“ upozornila mluvčí Radka Hrstková.

Zda jsou kandidáti připravováni na vítězství či debakl, hnutí údajně nijak neřeší. „Pražané rozhodnou a my jsme připravení jejich rozhodnutí s pokorou akceptovat v obou případech. Věříme ale v dobrý výsledek,“ doplnila Hrstková.

Když se vítězství dostaví, podle mluvčí chce hnutí nejdříve složit funkční radu 
a výbory zastupitelstva, aby práce nestála.

„Naše konkrétní kroky pak budou odvislé od resortu, který bychom případně měli na starosti. Dopředu říkám, že jsme připraveni na práci ve všech oblastech správy města, byť máme své priority. Což je hlavně přesun části pravomocí a financí na městské části, kde dnes zoufale chybí peníze,“ sdělila Radka Hrstková.

Novináře prý přivítá předseda osobně

V sídle ODS v Truhlářské ulici novináře prý osobně přivítá její předseda Petr Fiala. „Výsledky s nimi budeme sledovat společně, bude zde zastoupeno vedení občanských demokratů a někteří kandidáti do komunálních i senátních voleb. Psycho trénink ODS pro své kandidáty prý nepotřebuje.

„Každý, kdo kandiduje na politickou funkci, ví, do čeho jde a měl by být přiměřeně psychicky odolný. Lidé, kteří kandidují za ODS, takoví jsou, takže o to, že by se nevyrovnali s volebními výsledky, strach nemám,“ říká předseda strany Fiala s tím, že nikomu 
z kandidátů nebude nařizovat, odkud má volební klání sledovat. Nicméně počítá 
s možností, že ve volebním štábu a zároveň v sídle strany se straníci sejdou.

Vítězství či prohra? „Nejprve potřebujeme vyhrát, ale postup v případě dobrého výsledku je jasný. Náš vyjednávací tým by začal jednat s dalšími relevantními politickými stranami v Zastupitelstvu hlavního města Prahy. Náš pražský lídr docent Svoboda už řekl, že občanští demokraté jsou připraveni komunikovat se všemi stranami s výjimkou KSČM a těch stran, které zde vedou bývalí agenti a spolupracovníci StB. Ale počkejme na volební výsledky a pak se teprve bavme o dalších krocích,“ doplnil Petr Fiala.

Řada nových politických uskupení či hnutí

Zákulisí volebních štábů je v současných dnech podle důvěryhodných zdrojů prošpikováno velkou nervozitou. Letošní komunální volby se od těch předešlých poněkud liší – do boje o přízeň voličů v české metropoli vstupuje řada nových politických uskupení či hnutí.

„Určitě to některým stranám rozředí očekávaný výsledek. Jestli mají starostové 
u svých voličů nějaký škraloup, hlasy skončí u nových individualit. A tak volby mohou skončit tím, že všichni kandidáti nějaké hlasy dostali, ale v podstatě nemohou nic,“ zamyslel se důvěryhodný zdroj.

Ilustrační foto.