Výdaje na důchody jsou dlouhodobě vyšší než příjmy, systém je tak léta v minusu. Schodek se v posledních letech snižoval, a to díky růstu ekonomiky. Odvody platí víc lidí z vyšších mezd. Deficit za rok 2013 činil 49,7 miliardy, loni byl 16,3 miliardy korun.

Podle původního návrhu státního rozpočtu měl v příštím roce klesnout na 6,8 miliardy - na penze se mělo vybrat 421,1 miliardy a vyplatit 427,9 miliardy. Do Sněmovny vláda ale teď poslala jiný návrh, podle něhož by se měl penzijní systém dostat do přebytku 6,6 miliardy. Nově by výdaje měly činit 424,2 miliardy a příjmy 430,8 miliardy.

Podle analýzy od roku 2010 kumulovaný deficit důchodového účtu činí 260 miliard korun. Strany ve svých programech nemají u svých návrhů ale ani náklady, ani zdroje financování.

Průvodci divočinou - Černé jezero
O evropské peníze na ochranu přírody žádá 20 českých projektů

"Politické strany velmi často přichází se změnami, které jsou rozpočtově velmi náročně a neřeší krytí dodatečných výdajů," uvedli autoři. Mezi nákladnými změnami jmenovali návrhy na snížení odvodů, stanovení maxima pro odchod do důchodu v 65 letech, zvýšení minimální penze na 40 procent průměrné mzdy a možnost přesměrovat část odvodů do důchodu rodičů.

Podpoře pracujících důchodců se volební programy nevěnují. V Česku lidé přitom chodí do penze většinou jen proto, že už na ni mají nárok. V práci dál zůstává 13 procent penzistů. Ve Švédsku či Británii je to 35 procent seniorů a seniorek.

Se snížením odvodů důchodcům, kteří dál pracují, počítají jen Realisté. Další strany navrhují snížení odvodů všem. Podle autorů analýzy by sice jako vedlejší efekt pracovalo i víc lidí v penzi, důchodový systém by ale přišel o příjmy. Deficit by zvedlo i přesměrování části odvodů do penze rodičům, jak navrhují lidovci a ODS.

Výše důchodu by pak navíc závisela na výdělku dětí. Pokud by měli penzisté dcery či postižené potomky, pobírali by méně. Ženy totiž v Česku vydělávají v průměru o pětinu méně než muži a invalidé obtížně hledají uplatnění, podotkli autoři studie.

Ilustrační foto.
Matky malých dětí chtějí pracovat kratší dobu, vyslyší je málokde

ANO chce zvednout pevnou část penze, která je pro všechny stejná. Zelení, Piráti a komunisté slibují vyšší minimální důchod. "Tyto návrhy vedou k nivelizaci důchodů, nikoli k větší zásluhovosti," uvádí studie. IDEA ve svých dřívějších studiích už uvedla, že český důchodový systém je velmi solidární a silně přerozděluje.

ČSSD, SPO a STAN se zmiňují o možnosti dřívější penze pro náročné profese, víc by na to měli přispívat zaměstnavatelé. Podle autorů studie v mezinárodním srovnání čeští zaměstnavatelé ale už nyní platí "abnormálně vysoké pojistné".

Za klíčové pro životní úroveň považuje IDEA nastavení valorizace a pozůstalostních penzí. Strany spíš ujišťují, že nynější model přidávání udrží. Vdoveckým a vdovským penzím se nevěnují. Samotných seniorek, které přišly o partnera, přitom přibývá.

Maloobchod. Ilustrační foto.
Malé obchody na vesnicích jsou ztrátové. Bez dotací jim hrozí konec