Tyto „volby nanečisto", kterých se účastní celkem 384 škol z celé České republiky, mají za cíl nejen zvýšit účast prvovoličů v řádných volbách. „Chceme také přispět k výchově demokraticky smýšlejících a zodpovědných mladých lidí, kteří budou aktivně participovat na občanské společnosti," prozradil ředitel programu Jeden svět na školách Karel Strachota, který před třemi lety projekt studentských voleb inicioval.

Studentské volby jsou primárně vzdělávacím projektem určeným pro všechny středoškoláky starší patnácti let. Ti si mohou díky Studentským volbám vyzkoušet, jak to chodí ve volební místnosti. Středoškoláci po jednom chodí za volební komisí, od které dostanou hlasovací lístek. Za plentou pak označí vybranou politickou stranu či hnutí a následně vhodí svůj hlas do zapečetěné volební urny.

O tom, že to pro studenty není jen příjemné rozptýlení z výuky, svědčí i počet prvovoličů a mladých lidí v řádných volbách. „Výzkum po prvních Studentských volbách ukázal, že se účast prvovoličů v řádných volbách z řad studentů, kteří se předtím zúčastnili voleb na své škole, zvýšila o šest procent," říká Karel Strachota.

Jak volby dopadly? Dozvíte se v zítřejším Pražském deníku!