Voliči mohou k urnám přijít do dvaadvacáté hodiny a v sobotu od 8.00 do 14.00 hodin. Večer navíc vršovický Ďolíček hostí fotbalové derby mezi Bohemians 1905 a Slavia.

Derby, které je pikantní nejen proto, že kluby od sebe dělí pouhé dvě tramvajové zastávky. Ale i proto, že právě kvůli budoucnosti Ďolíčku, stadionu Bohemians, vznikla na Praze 10 před časem politická strana, a i teď, před volbami, spor o stadion doutná, pro změnu mezi radnicí desáté městské části a magistrátem.

Ale popořadě. Senátní volby se na Praze 10 konají mimořádně. Stávající senátor Jaromír Štětina totiž byl letos v květnu zvolen do Evropského parlamentu a obyvatelé desáté městské části senátní obvody jsou ale trochu jiné než ty správní, k urnám tedy jdou i lidé z Dubče a Štěrbohol, které správně spadají pod Prahu 15 tak budou vybírat jeho nástupce. O křeslo ve Valdštejnském paláci se uchází přesně desítka kandidátů.

V krátké době tři referenda

A mimořádné je i místní referendum. Na Praze 10 dosud žádné nebylo, teď budou v krátké době hned tři. Navíc ve všech mají obyvatelé odpovídat na několik, tematicky často rozdílných otázek. To patrně nejsledovanější, o stavbě nové radnice (ale v referendu je i otázka ohledně rekonstrukce zmíněného Ďolíčku), kvůli němuž v městské části vznikla i petice, kterou podepsaly tisíce lidí, je na programu až příští týden.

V aktuálním referendu se obyvatelé mají vyjádřit, zda se „desítka" zařadí po bok Prahy 2, 6, 7 a 12 a bude razit nulovou toleranci hazardu. Dále se mají místní v pátek a v sobotu vyjádřit k financování mládežnického sportu a stavbě hospice. Aktuální víkend na Praze 10 může před říjnovými komunálními volbami mnohé naznačit. Jednak to, jak si zde jednotlivé osobnosti, ale hlavně strany stojí. Oproti volbám v roce 2010 se zde totiž mnohé změnilo.

Původní široká koalice ODS, ČSSD, Strany zelených a Desítky pro domácí se ještě rozšířila: a to když zastupitelka zvolená za ČSSD Radmila Kleslová přestoupila do hnutí ANO, čímž se nově vzniklá strana de facto stala členem vedení Praha 10.

Nenápadně mezitím přibyl i Klub nezávislých. Založil ho tehdejší místostarosta za ODS Bohumil Zoufalík. Ten vystoupil z ODS loni v květnu na protest proti tomu, že zastupitelé strany dovolili, aby TOP 09 ovládla pražský magistrát. Zoufalík tehdy příliš neměl na výběr, výkonná rada ODS ho totiž – spolu s jeho kolegou z Prahy 10 Ivanem Vinšem – tak jako tak chtěla vyloučit.

Zoufalík se následně na Praze 10 stal díky neobvyklé rošádě starostou: místo mu přepustil bývalý dlouholetý starosta za ODS Milan Richter. Opozice tehdy jejich výměnu funkcí označila za „komedii“ a narážela na to, že není obvyklé, aby se člen nově vzniklého zastupitelského klubu stal starostou.

„Nezávislí nevznikli proto, že bychom se nějak hádali. Vznikli kvůli hloupé a nepochopitelné politice vedení pražské ODS, v jejímž čele je člověk, který je v ODS dva roky i s cestou, a podle toho to vypadá,“ reagoval Zoufalík. Oním člověkem ve vedení pražské ODS myslel tehdejšího primátora Bohuslava Svobodu.

A zase! Praha 10 versus magistrát

Nebylo to poprvé, co se Praha 10 vymezovala proti dění na pražském magistrátu. Spor doutná 
i nyní. Obě strany se napadají kvůli zmíněnému Ďolíčku. Stadion v současnosti patří společnosti Bohemians Real, která klubu minulý týden zaslala výpověď. K letošnímu 30. listopadu mají vršovičtí klokani stadion opustit a ligovému klubu tak reálně hrozí, že si budou muset během rozehrané soutěže hledat nový domov.

Praha 10 přitom magistrát obvinila, že za problémy může on. Zastupitelé desáté městské části totiž už letos v květnu schválili, že stadion od Bohemians Real odkoupí. Nechali si na to vypracovat posudek, podle něhož hodlají společnosti nabídnout výměnou sousední pozemek a k tomu doplatit necelých 50 milionů korun. Změnu musel posvětit magistrát. Původně to vypadalo jako formalita, magistrát se ale krokem dosud nezabýval. 


A ve čtvrtek vystoupil s ostrým prohlášením. „Je to naprosto nepřijatelný obchod ve prospěch neprůhledných firem, který připravil pan starosta Zoufalík. Ten buď zatajuje skutečné plány současného vedení radnice se stadionem, nebo o nich rovnou lže,“ prohlásil primátor Tomáš Hudeček s tím, že starostovi Zoufalíkovi prý nejde o záchranu stadionu.

„Ve skutečnosti navrhuje řešení, které počítá s demolicí stadionu a následnou výstavbou obchodů, garáží a kolejí za bezmála 400 milionů korun. Černé na bílém je to napsáno ve znaleckém posudku, který byl přílohou usnesení zastupitelstva městské části Praha 10. V tomto usnesení zastupitelstvo schválilo záměr na směnu městských pozemků za pozemek pod stadionem,“ stojí pak na předvolebních stránkách TOP 09 Vracíme vám Prahu.

Starosta Zoufalík to ve čtvrtek na tiskové konferenci rezolutně odmítl: „Kdyby bylo prvního dubna, tak bych si myslel, že je apríl. To, že pan Hudeček je popleta a ňouma, to jsem věděl, ale tohle je faul, politická lumpárna. Moc mě to od něj mrzí.“

Po volbách 
na fotbalové derby?

Do atmosféry voleb, referenda a politických střetů tak příhodně zapadá i sobotní fotbalové derby v Ďolíčku. Naštěstí pro zastupitele je výkop až ve 20.15, šest hodin po uzavření volebních místností. Po nedávném zápase sousední Slavie s Hajdukem Split totiž zastupitelé museli řešit problém s politickou agitací na stadionu. K té může dojít tak jako tak, komunální volby se totiž konají až 10. a 11. října.

Čtěte více: Podzimní volební maraton začíná. Start je v Praze 10