"Jiřího Drahoše hned v samém úvodu svázala nervozita zaplněného sálu a neukázněného publika, se kterým moderátor po celou dobu vysílání zápolil," poznamenal Joachymstál. Bývalý předseda Akademie věd Drahoš chtěl podle něj upozornit na nestálost názorů prezidenta a dříve vyřčené nepravdivé výroky. "Nic z toho se mu však nepodařilo tak, aby přesvědčil nerozhodnuté," míní.

"Uspěl spíše Miloš Zeman. Agresivní a konfrontační styl debaty mu vyhovoval. Drahošovi neustále skákal do řeči, Drahoš ho nebyl schopný usměrňovat, nechal ho brát si slovo kdykoliv chtěl," podotkla Králová. Zeman podle ní nezklamal své voliče a mohl oslovit ty občany, kteří touží po silném lídrovi.

I stávající prezident podle ní měl slabé momenty, příliš se spoléhal na to, že bude mít převahu. Drahošovi se však povedlo opravit některé Zemanovy výroky a uvést je na pravou míru. Ani tak však podle Králové Drahoš zřejmě na nerozhodnuté voliče příliš nezapůsobil. "Dbal na to, aby obsah jeho odpovědí byl založen na pravdě a vedl seriózní debatu v neseriózním prostředí," charakterizovala Drahoše. Zeman naopak podle Králové dokázal využít humor a skákal do řeči nejen svému soupeři, ale i moderátorovi.

Prezidentští kandidáti Miloš Zeman (vpravo) a Jiří Drahoš se setkali 23. ledna v Praze k první televizní debatě před druhým kolem prezidentských voleb.
Zeman se poprvé střetl s Drahošem. V debatě řešili migraci, zbraně i církve

Kandidáti usazení v křeslech postupně odpovídali na otázky, které se týkaly protikuřáckého zákona, držení zbraní, církevních restitucí a také migrace. "Zemanovi sedla zvolená témata, která mohl prodat své cílové skupině," komentoval výběr okruhů Joachymstál. Králová poznamenala, že Zemanovi pomohlo, když TV Prima nezařadila mezi témata financování kampaně.

Oba kandidáty přišli podpořit jejich manželky a nejbližší spolupracovníci i další příznivci. Ti v sále vytvářeli hučnou atmosféru. Výkřiky a potlesk často oba uchazeče o prezidentský úřad přerušovaly. Králová atmosféru přirovnala k fotbalovým zápasům.

Volební štáb Jiřího Drahoše při prvním kole prezidentských voleb 13. ledna v Praze. Drahoše přišli podpořit i Michal Horáček a Marek Hilšer.
ANALÝZA: Zeman se stylizuje do role levičáka. Drahoš oslovuje liberály

Druhou prezidentskou debatu odvysílá ve čtvrtek Česká televize. Joachymstál duel vidí jako Drahošovu jedinou šanci na odvetu. "Pokud chce v této vyrovnané volbě uspět, musí uspět a přijít s razantním rétorickým stylem a pokusit se minimálně o remízu," míní.

Zeman, který se debatám před prvním kolem prezidentských voleb vyhýbal, před druhým kolem uvedl, že přistoupí na dvě diskuse s Drahošem. Později své stanovisko změnil a oznámil, že půjde do čtyř televizních debat. Drahoš trval na původní domluvě a Zeman tak vystoupil na TV Nova a TV Barrandov sám. Podle Jaochymstála tím prezident dokázal zacílit na přibližně dva miliony diváků. "Z tohoto hlediska bylo strategické rozhodnutí Jiřího Drahoše vynechat první debaty sporné," poznamenal.

Miloš Zeman (vlevo) a Jiří Drahoš. Dva kandidáti na prezidenta.
Superdebata na ČT bude i s politiky. Babiš odmítl zkoušet Zemana