Sbírat nejenom informace o misích, ale i hmotné předměty s nimi spojené začalo VHÚ před několika lety. „Pokud to nezačnete dělat v období, kdy ta operace nebo mise je, tak už to nikdo dohromady nedá," zdůvodnil počínání Vojenského historického ústavu Löffler.

Dokumenty, fotografie i zápisky vojáků 

Vojenští historici shromažďují věci, které jsou přímo spojeny s každodenní činností českých vojáků a které dokumentují jejich život v misi. Schraňují proto nejen dokumenty, fotografie nebo zápisky, ale i předměty, které českých vojákům prošly rukama, které třeba sami vyrobili nebo které mají něco společného s českou armádou. „Je to pestrá záležitost. Někdy říkám, že kde ani smrt nebere, VHÚ ještě ano," poznamenal Löffler.

Zpočátku měli historici potíž vojákům vysvětlit, co po nich chtějí. Vojáci se domnívali, že shání „poklady", jako třeba historické zbraně, a vodili je tak třeba po bazarech a obchodech se starožitnostmi.

Na misích jsou i historici 

„Divili se, že za půl milionu nekupujeme křesadlovou pušku. Já říkám, ne, já chci tenhle stoleček, co jste si tu vyrobili, co jste si na něm vypálili šachovnici," podotkl Löffler.

Záměr dokumentace misí postupně schválilo vedení armády a byl vytvořen přesný postup. V každé jednotce, kterou česká armáda vysílá do zahraničí, tak je vyškolený voják, „historik jednotky". Zaznamenává podstatné události a zároveň VHÚ nabízí věci, které by se v budoucnosti mohly hodit na výstavu.

Předměty z dalekých krajin 

Především z Afghánistánu, ale také třeba z Balkánu, Mali nebo ze Sinaje, již VHÚ do Česka přivezl tisíce sbírkových předmětů, které dohromady váží několik tun.

K dispozici tak má třeba z Afghánistánu ubytovací zařízení, ve kterém čeští vojáci přebývali, tedy takzvaný B-hut, dveře od toalety, na kterých si vojáci z různých jednotek psali vzkazy, bojová vozidla nebo ručně dělaný gril.

Získali také učebnici pro afghánské vojenské policisty od jejich českých kolegů, kteří je učili kromě vojenských dovedností i třeba počítat. Místo aby jako české děti sčítali jablka nebo hrušky, na obrázcích počítali kalašnikovy. Z Kosova pak VHÚ přivezl rozebranou základnu včetně polní kaple.

Věci z operace Pouštní bouře

Historikům se daří získávat i materiál z dřívějších misí, především z operace Pouštní bouře v Iráku nebo z balkánských válek. Nedávno jim například jeden z válečných veteránů přinesl kazetu s nahrávkou rádiové komunikace mezi Srby, Chorvaty a Čechy z chorvatské ofenzívy v Bosně.

Nejpozději do pěti let by VHÚ chtělo ze shromážděného materiálu vytvořit v nové hale v Lešanech speciální výstavu věnovanou výhradně novodobým zahraničním misím.

Ojedinělá expozice 

Úkol mají historici o to těžší, že podobná expozice ve světě není a nemohou se proto někde přiučit. Předměty z aktuálních misí si pro budoucnost odváží jen několik spojeneckých armád, především Američané. „V tomto jsme průkopníky. O velké novodobé expozici nevím," poznamenal Löffler.

VHÚ také chystá jako další projekt takzvanou orální historii. S nahrávací technikou budou jeho pracovníci objíždět účastníky misí, kteří budou vzpomínat na každodenní život i na zásadní milníky v působení jednotky na misi.

Čtěte také: Historička: Usedlosti se zkrášlují, chátrají a některé i zanikají