Slavnostní nástup se uskutečnil ve Slavnostní síni Národního památníku na Vítkově. Oceněno bylo hned několik jednotek, které v posledních měsících působily v zahraničních misích. Medaile převzali vojáci leteckého poradního týmu, kteří v Afghánistánu školí tamní piloty vrtulníků, i vojáci, kteří v zemi působí ve velitelství spojenecké mise Resolute Support.

Vyznamenáni dále byli příslušníci mise UNDOF, kteří byli nasazeni na izraelsko-syrské hranici na Golanských výšinách, vojáci mírových misí OSN z Afghánistánu a Kosova i příslušníci velitelství mise KFOR v Kosovu, kteří uspořádali charitativní sbírku na pomoc kosovským sirotkům a postiženým dětem.

Vojáci v Mali zažili horké chvilky 

Dramatický začátek svého působení zažili vojáci v Mali. Několik dní po jejich příjezdu zaútočil ozbrojenec na hotel, ve kterém sídlí velitelství mise a který mají čeští vojáci za úkol chránit. „Střelec zaútočil ruční zbraní a ručními granáty. Naši vojáci na tuto situaci reagovali a nepřítele eliminovali a zajistili bezpečnost hlavního velitelství," popsal v pátek velitel jednotky Jiří Staněk.

Další podobný incident již vojáci podle něj řešit nemuseli. „Ani jsme ze strany maliského obyvatelstva nepozorovali žádné nepřátelství," řekl. Sever země, kde působí povstalci, zůstává neklidný. Česká jednotka má v Mali na starosti ochranu velitelství, doprovod příslušníků štábu a výcvik maliské armády.

Ocenění převzali i vojáci z mise EU

„Musíme vzít v potaz, že to jsou nepříliš vzdělaní lidé, takže to procento analfabetů je poměrně vysoké. Takže když neumí číst a psát, tak je potom poměrně těžké je nějakým způsobem sofistikovaně učit ovládat zbraňové systémy nebo techniku," poznamenal Staněk.

Ocenění za půlroční zahraniční působení na Vítkově převzala i trojice vojáků, kteří působili v misi Evropské unie NAVFOR-MED v Itálii. Dva z nich sloužili na velitelství v Římě, jeden na italské letadlové lodi.

Armáda měla svoje úkoly

„Cílem operace je rozbít pašerácké struktury, které zneužívají situace k pašování lidí přes Středozemní moře do Evropy. Mají z toho nemalé zisky," řekl  velitel jednotky Radoslav Krupka.

„Konkrétně našim úkolem bylo podílet se na zdravotnickém zabezpečení této operace. Organizovat zdravotnické odsuny zraněných a nemocných z našich lodí," dodal.

Vojáci museli improvizovat

Vojáci tak museli řešit situace, kdy potřebovali pacienta velmi rychle dostat do nemocnice na pevnině. Lodě se ale často pohybují mimo dosah vrtulníků.

„Museli jsme to řešit velmi rychle i s jistou mírou improvizace. Díky zkušenosti námořníků a posádek lodí zatím všechny případy dopadly dobře," dodal Krupka. Pomáhali zachránit třeba vojáka s infarktem nebo uprchlíka s akutním zánětem slepého střeva. Dalším jejich úkolem bylo vyhodnotit zdravotní rizika, která souvisela se situací v zemích původu migrantů.

Čtěte také: Vojáci dohodli s církví provoz památníku hrdinů heydrichiády