Voda, která teče Pražanům z kohoutku, je kvalitní a nejsou v ní ani stopy po lécích. Alespoň to vyplývá z výzkumu, který včera zveřejnily Pražské vodovody a kanalizace (PVK).

Nezávislé analýzy ukazují, že parametry týkající se přítomnosti antibiotik či léků tišících bolest v kohoutkové vodě jsou pod stanovenými limity.

Kolik je ve vodě léků?

PVK si rozbor nechaly udělat poté, co je výrobci balených vod nařkli z toho, že voda z vodovodního řadu obsahuje zbytky medikamentů.

„Voda v Praze je určitě kvalitní a v pořádku. Vše bylo pod hranicí stanovitelnosti. A to i co se limitů olova a pesticidů týká. Vše je o řád pod limitem. Vzorky jsme přitom nechali odebrat v úpravně vody Želivka, pak z vodárny Káraný a přímo z pražské vodovodní sítě,“ řekla mluvčí PVK Marcela Dvořáková s tím, že v Podolské vodárně se voda od povodní nevyrábí a vodárna slouží pouze jako rezervní zdroj.

Každý měsíc nový test

Analýzy sledovaly látky jako Ibuprofen, Sulfamethoxazol, Diclofenac, Karbamazepin, Erythromycin, Iopamidol či Iopromide. Právě tyto sloučeniny jsou totiž obsažené v lécích na tišení bolesti nebo v antibiotikách.

Jak Dvořáková doplnila, kompletní výsledky průzkumu si mohou Pražané najít na stránkách www.pvk.cz. Testy se budou na webu jednou měsíčně aktualizovat. Lidé si pak budou moct pro porovnání dohledávat i rozbory z minulých měsíců.

Boj o vodu

Mezi Svazem minerálních vod a společnostmi, které zajišťují vodu z kohoutku, se již několik měsíců vedou ostré boje.

Podle posledního průzkumu, který udělal časopis Test se totiž ukázalo, že balená voda zdaleka nevyhovuje kritériím. Z osmnácti značek vod totiž uspěly jen dvě.

Jak ale Deníku nedávno řekla předsedkyně Svazu minerálních vod Jana Ježková, výsledky byly tendenčně interpretovány a navíc nebylo zřejmé, jaká laboratoř testy dělala. „Balené vody musí splňovat přísné normy a jsou také kontrolovány státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí,“ sdělila.

Prodej balených vod neklesá

Podle oslovených obchodních řetězců prodej balené vody neklesá. Reakce Pražanů jsou ale rozdílné. „Já si minerálky v láhvi nekupuju. Je to zbytečně drahé, točenou vodu piju odvždycky a nikdy jsem neměla problémy,“ tvrdí Jana Holoubková z Prahy 2.

ČTĚTE TAKÉ:Nová čistička může Pražanům zdražit vodu. A to o hodně

Naopak Miroslav Forejt z Kunratic by si vodu do skleničky nenatočil. „Kolikrát když si napustím vanu, tak vidím, jak je voda kvalitní. Někdy o víkendu teče úplně zahnědlá. To se v člověku nechce ani mýt, natož ji pít,“ uzavřel.