Kvalita vody v nádrži Džbán v Praze 6 se zlepšila. Zatímco ještě minulý týden hygienici Pražany varovali, aby se v nádrži nekoupali, nyní je podle nich voda lepší. Ubylo v ní totiž sinic.

Vhodné ke koupání je také koupaliště v Motole. U ostatních zařízeních nemají hygienici ještě výsledky nových rozborů.

Radši se osprchovat

„Situace ve Džbánu se skutečně zlepšila, ale citlivé osoby, jako jsou malé děti, alergici a těhotné ženy, by měly být opatrné a spíše se vůbec nekoupat. Ostatním bych doporučoval se osprchovat,“ řekl Matěj Čermák z hygienické stanice Prahy.

Nový odběr vody mají hygienici také z Hostivařské nádrže, jeho výsledky ale dosud nejsou známé. Při posledním měření byla v Hostivaři zhoršená jakost vody.

V případě Lhotky a Šeberáku mají hygienici poslední rozbory z poloviny června. To tu byla voda dobrá. „Informace je ale velice stará, lidé by proto měli zvážit, jestli se tam půjdou koupat," poznamenal Čermák. Podle něj totiž může být v současnosti situace úplně jiná.

Provozovatelé koupališť musí podle Čermáka dělat odběry každých 14 dní. V minulých týdnech ale měli někteří kvůli počasí zavřeno, a proto žádné odběry nezaslali. Teď by ale neměli zahájit provoz, dokud nebudou znát kvalitu vody," dodal Čermák.

Mělo by být tepleji

Provozovatelé koupališť předpokládají, že větší počet návštěvníků přijde až koncem příštího týden. Na víkend totiž meteorologové předpovídají teploty kolem dvaceti stupňů.

Podnikatelé se zároveň modlí, aby teplejší počasí přišlo. „Na své náklady jsem nechal vyčistit přítok a umístili jsme tam pískovou filtraci, aby se do nádrže dostalo co nejméně látek, ze kterých se sinice živí. Lidé by tak měli mít vodu lepší. Nechodí kvůli počasí. V průměru přijde denně něco málo přes 30 návštěvníků,“ postěžoval si provozovatel koupaliště Džbán a jednatel společnosti Blue green Karel Kučera.