Do boje s nečekaně vytvořenou vodní plochou se pustili profesionální hasiči, jimž přijely na pomoc i dva dobrovolné sbory. Bylo potřeba nejen vodu odčerpávat, ale také uvolnit zanesené kanalizační vpusti. Způsobené škody zřejmě budou vyčísleny až během pondělka. Nebudou malé – potopa zasáhla čtyři domy a nevyhnula se ani zaparkovaným autům. Pro podobné případy jsou nicméně vodárny pojištěny, a tak by věc měla být řešena jako pojistná událost.

„Nadělení je to obrovské," pokrčil rameny Jaroslav Novotný z nedalekého krčského sídliště. K místu havárie s povodňovou lagunou se odpoledne dostal náhodou; při venčení psa. „Jen by mě zajímalo, kdo ta kvanta uniklé vody zaplatí. Snad my všichni, protože se náklady rozpočítají odběratelům do ceny skutečně naměřených kubíků?" rozhodil rukama.

Obyvatelé havárii nezaznamenali

V místech vzdálenějších od místa poruchy lidé žádné důsledky maléru nezaznamenali, byť porucha, jejíž příčina je zatím neznámá, postihla obří potrubí o průměru 50 cm. Vodárnám se totiž podařilo přesměrovat trasy – a díky přepojení okruhů nebyla dodávka vody přerušena. I proto se Novotný podivoval, že ačkoli žije v paneláku nepříliš vzdáleném od místa havárie, nic neobvyklého doma nezaznamenal ani v koupelně, ani v kuchyni. Voda z kohoutku tekla tak, jak má.

Jedním dechem připomněl nedávnou havárku v Hanusově ulici, kdy začátkem května musel pro vodu s kbelíkem k přistavené cisterně. A nejen on – bez vody zůstalo několik hodin na 70 tisíc Pražanů. Podle vodáren byla tehdy na vině porucha starého potrubí. „A v pátek dopoledne taky tekla jen teplá; vlastně horká. Studená ne – a když to pak pustili, z kohoutku prskala nahnědlá břečka. Kdo ví, jestli to nějak nesouvisí se dneškem," zauvažoval při návratu z nedělní procházky. V tom se bezpochyby mýlil; přesnou příčinu nedělního úniku nicméně technici vodáren zatím neznají.

„Už v pátek jsme se bavili se sousedkou, jestli těch poruch není v poslední době nějak moc," připomněl Novotný s tím, že odpověď by rád slyšel od „pantátů z magistrátu". Je mu ale jasné, že se nedočká. „Pro ně je teď důležitějším aby se zase prali o koryta; co jim je do občanů a jejich vody," mávl rukou. Nad stavem vodovodní sítě v metropoli i nad tím, že magistrátní koalici vládnoucí Praze „vzala voda".