Proč hodně pít při chřipkovém onemocnění:

Pokud je člověk nemocný a nemoc stále nechce odeznít, je nutné zbavit tělo toxinů. Proto je třeba dodržovat intenzivní pitný režim, ideálně zvýšit denní dávku tekutin až na 3 litry. Je doporučováno pít balenou pramenitou vodu a do vody nebo vlažného čaje je také dobré vymačkat citrón a doplnit vitamín C.

Čistá voda léčí:

Je pravděpodobné, že během naší nemoci bereme předepsané léky. Svůj jídelníček doplňujeme o podpůrné suroviny, jako jsou med, zázvor nebo citrón. Kvalitní voda se řadí mezi ně.

Důležitost hořčíku:

Chřipku často doprovázejí silné horečky, při nichž tělo nemá chuť přijímat potravu. O to důležitější je hodně pít. Tělo se při vysokých teplotách hodně potí a z těla odchází důležité minerály (hořčík, sodík, draslík…). Proto je vhodné pít např. minerální vody, které tento nedostatek vyrovnají. Dostatečný a kvalitní pitný režim s vysokým podílem čisté vody také zajišťuje, že krev dopraví dostatek kyslíku do všech buněk našeho těla a organismus tak funguje mnohem lépe. To následně zajistí, že i imunitní systém pracuje bez přetížení. Kromě toho voda dále podporuje správné trávení a při napadení těla virem nebude náš trávicí systém tak namáhán.

Projevy střevní chřipky:

Většina lidí projde střevní chřipkou jen s průjmy, u oslabených jedinců a hlavně malých dětí se objevuje nevolnost a dokonce i opakované zvracení. U této kombinace hrozí nebezpečí dehydratace, což může být velmi nebezpečné. V léčbě se usiluje především o zničení nepřátelských bakterií či virů ve střevech. Dietou se léčba nejen podpoří, ale zklidní se trávicí trakt a znovu se nastolí rovnováha a správná mikroflóra. U diety je nejdůležitější dodržovat pitný režim. Pít je třeba po malých doušcích, aby se tekutina měla čas vstřebat a nebyla ihned zvrácena.

Voda jako prevence

Podle americké studie již 8 malých skleniček vody za den může pomoci odvrátit onemocnění chřipkou. Dr. David Lewis, který výzkum prováděl, řekl, že přírodní pramenitá voda je důležitá pro správnou funkci celého těla, ale především je nejdůležitější pravidelným pitím kvalitní vody udržovat hydratované a vlhké sliznice. Říká: „První linie obrany se nachází právě v nosních sliznicích. Ta se chová jako lepkavý papír, který chytá do pasti všechny nečistoty a bakterie." Pokud jsou tyto sliznice dehydratované, snižuje se jejich účinnost zachycování nečistot a virů až o 50 % a viry pak proudí do plic a následně celého organismu."

Výzkum ukázal, že u jedinců, kteří pili pouze tři sklenice vody za den, byla až 5x vyšší pravděpodobnost bolesti v krku a ucpaného nosu, nežli u těch, kteří pili 8 sklenic. Zároveň zde byla 4x vyšší pravděpodobnost, že tito lidé onemocní chřipkou. Bylo však důležité dbát na pití po malých dávkách.

Dále Dr. Lewis dodává, že káva ani alkohol tuto schopnost nemají, protože naopak organismus a následně i dýchací sliznice dehydratují a tím spíše prohlubují možnost onemocnění.

Například při kašli nám voda pomáhá rozpouštět hlen a zvlhčovat plíce a zároveň zklidňuje podrážděný a bolavý krk. A hlavně hydratuje naše tělo.
Při horečce je zapotřebí vypít 2 – 4 litry tekutin.

2,5 g vápníku v jednom litru potu
Až takové množství minerálních látek může z těla odcházet při silných horečkách (podobné množství jako při sportu). Nedostatek minerálů vede k nerovnováze organismu, silné únavě, ztrátě energie, bolesti hlavy, rostoucí teplotě a především mnohem delší době rekonvalescence.

Pozor, příjem tekutin je při horečnatém onemocnění mnohem důležitější než jídlo!
Vzhledem ke zvýšené teplotě a pocení je na místě doplňovat právě nejen tekutiny, ale i důležité minerály hořčík, sodík a vápník, které jsou obsaženy právě v minerálních vodách.