Stanovy firmy určují například její zásady hospodaření, práva a povinnosti. Vnitro podle serveru již dříve písemně oznámilo pražskému magistrátu, že změnu stanov může podle zákona provádět pouze zastupitelstvo, a magistrát má proto změny zrušit. Město ale na výzvu nereagovalo, takže ministerstvo nyní chce, aby Praze nařídil vrácení stanov do původního stavu soud.

Prý se jedná o běžnou praxi

Pražská primátorka postup hájí tím, že se jedná o dlouholetou a běžnou praxi. „V posledních 25 letech se aplikuje nejen v Praze, ale v podstatě v celé České republice," řekla serveru. Verdikt nařizující zrušení změn stanov by se tak podle ní stal precedentem, který by zasáhl další města a kraje. „A navíc máme stanovisko právníků, které náš postup podporuje," doplnila Krnáčová.

Podnět k prověření změn stanov pražských firem podalo na vnitro podle Aktuálně.cz občanské sdružení Oživení. „Změnou stanov lze naprosto změnit cíl a fungování společností, o kterých původně rozhodovali všichni zastupitelé. A kvůli tomu skrývají městské společnosti velký korupční potenciál, neboť selhává jejich kontrola," řekl serveru právník sdružení Marek Zelenka.

Čtěte také: Pirát Jakub Michálek: Transparence v Praze vázne