V ledových vodách Vltavy pokračoval v pondělíprůzkum říčního dna na severní straně Karlova mostu. Policejní potápěči ve spolupráci s archeology Národního památkového ústavu prozkoumávali v rámci pravidelného cvičení pozůstatky Juditina mostu u malostranského břehu Vltavy.

„V zimě jsou podobné průzkumy vždy úspěšnější kvůli nižšímu stavu vody a lepší viditelnosti,“ informuje Ondřej Ševců z Národního památkového ústavu, který byl společně se Zdeňkem Dragounem, vedoucím archeologického odboru Národního památkového ústavu, přítomen na lodi poříční policie a potápěče naváděl. „Kvůli sněhové nadílce v minulých hodinách a dnech byla ale tentokrát voda mnohem kalnější,“ dodává Dragoun.

Zachoval se dřevěný rošt

Potápěči tentokrát prozkoumávali druhý pilíř Juditina mostu od malostranského břehu. „Věnovali jsme se především dřevěné konstrukci, která je s největší pravděpodobností součástí základového roštu pilíře. Na tomto roštu jsou zbytky základového zdiva pilíře,“ popisuje práce Dragoun.

„Základový trámový rošt se ve vodě zachoval především proto, že u dna řeky je stabilní klimatické prostředí, a tak se zde dochová i to, co by se na vzduchu dávno rozpadlo,“ dodává Šefců.

Pilíře potápěči zaměřují, aby mohla být přesně rekonstruována poloha bývalého mostu. Juditin most z roku 1172 byl nejstarším kamenným mostem v Čechách. Po jeho zničení při povodni roku 1342 byl nahrazen současným Karlovým mostem.

Váza na dně

Potápěči také objevili a vyzvedli torzo barokní vázy, která byla součástí sochy sv. Antonína Paduánského stojící na Karlově mostu. „Tento originální kus o rozměrech 40 krát 30 centimetrů poslouží především při výrobě kopií, které budou na sochu osazeny. Poté bude torzo vázy umístěno v lapidáriu Národního muzea,“ informuje Šefců.

Průzkum bude pokračovat příští středu, poté bude až do příští zimy přerušen. „V březnu přichází jarní tání a to zakaluje vodu natolik, že další průzkum není možný. A také se zvedá hladina vody,“ zakončuje Šefců.