Rozbité nebo sem tam chybějící kachlíky, některé schody pokřivené, boční zeď s velkou dírou, ze které vyrůstá břečťan. Tak vypadá schodiště u dvojdomu v Bělocerkevské ulici s čísly 24 a 26.

Schody, které navazují na průchod pod dvojdomem, slouží místním jako významná zkratka spojující chodníky v Bělocerkevské a Jakutské ulici. Vlastníkem pozemku, na kterém se průchod a schody nacházejí, je od roku 2008 společenství vlastníků jednotek ve zmíněném dvojdomu v Bělocerkevské. Na opravu však nejsou peníze.

Průchodem a po schodech projdou denně desítky lidí spěchající z práce či do práce, ale také rodiče doprovázející své děti do školy, která stojí naproti, nebo žáci nedaleké zdravotní školy či studenti medicíny, která se nachází v komplexu vinohradské nemocnice.

„Schody jsou v dost špatném stavu. A v zimě, když napadne sníh, se po nich chodí ještě hůř. Také pod ně zatéká. To je vidět z boku, kde odpadává fasáda,“ poznamenává důchodkyně vlastnící jeden ze zdejších bytů, která si přála zůstat v anonymitě.

„Jdu tudy poprvé, dcera zde bude chodit do školy. Ale zřejmě po tomto schodišti budu chodit denně,“ uvádí mladá paní, která šla se svou sedmiletou dcerou na procházku po okolí její nové školy.

Podle statika hrozí uzavření

Venkovní schody, které jsou v soukromém vlastnictví obyvatel dvojdomu a které užívá místní veřejnost, prohlížel již statik. Podle něj je stavba v tak havarijním stavu, že hrozí její uzavření.

„Procházím tudy několikrát týdně a nerad bych, aby se to uzavřelo. Je to dobrá zkratka,“ uvádí místní mířící na nedalekou autobusovou zastávku.

Obyvatelé dvojdomu se proto v polovině letošního roku obrátili na radnici Prahy 10 a požádali ji o částečný příspěvek na opravu.

Rekonstrukce schodiště by měla vyjít na několik set tisíc korun. V dvojdomu však žijí z velké části senioři. Investování do opravy schodů, které slouží veřejnosti, by pro ně bylo velmi nákladné. Jestliže však finance na opravu vlastníci bytů neseženou, budou se muset průchod
i schodiště uzavřít.

„Kdyby průchod přestal fungovat, musel bych obcházet celý bytový komplex, a to pro moje nohy není,“ dodává senior opírající se o hůl, který bydlí v nedalekém bytovém domě a schody společně s průchodem využívá téměř každý den.

Radnice Prahy 10, na kterou se společenství vlastníků obrátilo, však nesmí investovat do soukromého majetku.

„Městská část nemůže ze zákona přímo investovat své prostředky do zhodnocování soukromého majetku, byt je v tomto případě tento majetek užívaný ku prospěchu obyvatel města,“ objasňuje situaci mluvčí Prahy 10 Jan Charvát.

Radnice nyní hledá řešení

„Máme zájem, aby průchod a schody, které jsou součástí veřejné komunikace, sloužily dál našim občanům. Jako potenciální cestu k řešení si dovedu osobně představit vypsání grantu na obnovu podobných průchodů na celém území Prahy 10,“ uvádí mluvčí.

„Grant by byl dobrým řešením,“ uvádí Jaromír Petrtýl, jeden z vlastníků bytu v dvojdomku bývalý člen výboru společenství vlastníků, který v domě žije od padesátých let.

„Představoval bych si architekta, který by nestavěl bůhvíco, ale postavil by bytelné schody, které tu vydrží dalších třicet let. Například by opravu provedl za sto tisíc a radnice by nám přispěla padesát procent jako grant. To by bylo ideální,“ dodává Petrtýl.

Podle něj bylo v padesátých letech zbytečné stavět schodiště a průchod tak široké jako jsou nyní. „Kdyby byly bývaly užší, bylo by to určitě lepší pro údržbu – a postačilo by to i účelům průchodu.“

BARBORA KABÁTOVÁ