Zvonkohra v Loretě hraje Internacionálu, Prahou protéká Rýn a vlévá se u Tábora do moře, na Václavském náměstí je jezdecká socha Zikmunda, vláda sídlí v Podolské vodárně, Vltavu složil Dvořák.

I takové perly se mohou dozvědět zahraniční turisté v Praze od nekvalifikovaných průvodců, kterých je metropole plná.

Komu prospívá příliš liberální zákon?

Česká republika je nejliberálnější zemí Evropské unie, co se týče průvodcovských služeb. Nekvalifikovaní průvodci dělají špatné jméno Praze i poctivým a vzdělaným průvodcům. Magistrát s řešením vyčkává. A tak někteří Pražané dokonce spekulují o lobbingu cestovních kanceláří, které na současném stavu vydělávají.

„Ačkoliv ve většině turisticky vyspělých států je práce průvodce považována za činnost vysoce odbornou, u nás ji může vykonávat prakticky kdokoliv. Novelou Živnostenského zákona došlo 1. července loňského roku k přeřazení průvodcovské činnosti v oblasti cestovního ruchu z živnosti vázané na živnost ohlašovací volnou. V důsledku toho nemusí průvodce prokázat stanovenou kvalifikaci,“ píše se na úvod petice proti současnému stavu legislativy, kterou podepsalo již 450 kvalifikovaných pražských průvodců. Jejím iniciátorem je Sdružení průvodců České republiky.

Nulová kontrola, nulové sankce

„Šíří se tak bludy, které poškozují dobrou pověst Prahy, ve které se odehrává přes šedesát procent průvodcovských služeb země. Po městě často provádějí delegáti, kteří nemají oprávnění ani ve své vlasti. Kontroly téměř neexistují a sankce jsou nulové,“ stěžuje si Jaroslav Pešta ze Sdružení průvodců ČR a dodává: „Průvodce nemůže kontrolovat policie, jako v zahraničí, ale pouze pracovníci živnostenského úřadu. V případě, že je při činu načapán někdo, kdo nemá oprávnění k průvodcovským službám, je legitimován. To je ale vše, ani pak většinou nenásleduje sankce. Podle zákona je živnost opakovaná činnost a zkuste čínskému průvodci dokázat, že po Praze prováděl turisty opakovaně.“

Ostatně, současné kontroly nejsou ani příliš časté.

„Ještě nikdy mne nikdo nekontroloval. Zato jsem viděl mnoho průvodců například z Austrálie nebo z Ruska, kteří zde oprávnění provádět nemají,“ tvrdí autorizovaný průvodce Václav Štorek, jenž po Praze provádí v českém, anglickém a polském jazyce již od roku 1998.

Podle něj je stav neutěšený. „Každý průvodce Prahou by měl absolvovat odborný kurz, během něhož si osvojí všechny potřebné vědomosti o hlavním městě,“ dodává Štorek.

V Evropě hrozí vysoké pokuty

Členské státy Evropské unie si mohou vytvářet vlastní pravidla, která jsou většinou dost přísná. Pokud kontrolní orgány přistihnou českého průvodce s turistickou skupinou v Římě, Vídni, Paříži či v Aténách, hrozí mu pokuta. Například ve Vídni je to 1 200 Euro.

V Praze ale může skupinu turistů po památkách provázet řidič autobusu, student, nahodilý turista či vedoucí zájezdu a žádný postih mu za to nehrozí.

„Co je nám platné, že jsme v EU ostrůvkem liberalismu, když kvůli tomu náš obor a s ním několik tisíc průvodců, kteří se tím alespoň částečně živí, zanikne a bude zcela nahrazen nekvalifikovanými, neinformovanými a amatéry,“ zlobí se Jana Mecnerová, jednatelka Sdružení průvodců ČR.

Změna bude, ale až…

„Dopisy na pražský magistrát, které upozorňují na výjimečnou situaci a navrhují změnu živnostenského zákona, se dají počítat na desítky kil. Na magistrátu nám vždy řeknou, že nás chápou a budou věc řešit, ale nic se neděje,“ stěžuje si Pešta.

Někteří průvodci dokonce pod zárukou anonymity spekulují o lobingu cestovních kanceláří, které na současném stavu vydělávají.

„Souhlasíme s námitkami kvalifikovaných pražských průvodců. Stávající situace není udržitelná a je pro město nevýhodná. Budeme navrhovat legislativní změny, už na tom pracují naši právníci. Ale až po dokončení transformace Pražské informační služby, která by měla být centrem vzdělávání průvodců,“ slíbil Milan Richter (ODS), radní hlavního města pro kulturu.

Kurzy pouze pro nadšence

Pražská informační služba pořádá kurzy pro průvodce zakončené zkouškou již od doby svého vzniku v roce 1958. V současné době je ale absolvují hlavně nadšenci.