Drápal se specializuje na občanské právo procesní, u Nejvyššího soudu působí od roku 1996. Pelikán s ním ještě jako legislativní náměstek ministerstva spravedlnosti před dvěma lety spolupracoval na zamýšlené rozsáhlé novelizaci nového občanského zákoníku, která neprošla kvůli kritice odborné veřejnosti.

Předsedou by se měl stát v únoru 

Čtyřčlennou expertní komisi nejprve opustila polovina členů, takže v ní s Drápalem zůstala pouze Pelikánova matka Irena, soudkyně Soudního dvora EU. Později se ministerstvo rozhodlo předložit pouze takzvanou technickou novelu zákoníku, která se zaměřila na několik aktuálních a dílčích nedostaků kodexu.

Předsedou středočeského krajského soudu by se měl třiašedesátiletý Drápal stát v únoru příštího roku, kdy předsedkyni Ivaně Švehlové skončí mandát. Výběrová komise a následně ministr ho označili za nejvhodnějšího nástupce kvůli jeho zkušenostem z praxe i řídícím schopnostem. U Krajského soudu v Praze už Drápal v minulosti pracoval, a to v 80. a na začátku 90. let.

Rozhodoval o nároku Ruttnera na odstupné

Jako předseda senátu Nejvyššího soudu Drápal mimo jiné rozhodl o tom, že zranění úředníka pražského magistrátu při volejbalovém tréninku na sportovní hry krajských úřadů není pracovním úrazem, protože chybí souvislost s pracovními úkoly. Jindy dal zase novou šanci na odškodnění ženě, jejíž syn zemřel při opravě střechy, což justice nepovažovala za pracovní úraz, protože neměl s objednatelem smlouvu.

Z mediálně sledovaných případů rozhodoval o nároku někdejšího náměstka Českých drah Milana Ruttnera na odstupné ve výši téměř devíti milionů korun, kdy zrušil rozsudek, podle nějž odstupné odporovalo dobrým mravům.

Čtěte také: Povede krajský soud soudce z Brna?