Městská společnost Ropid, která bude dvoukolovou designovou soutěž organizovat, plánuje vybrat tři druhy označníků. Na frekventovaných zastávkách budou opatřeny elektronickými tabulemi, které budou cestujícím poskytovat aktuální informace o dopravě, výlukách nebo o mimořádnostech. „Nechceme dělat žádnou revoluci, cílem je ctít historii, jak vypadá označník v současnosti," uvedl Tomčík.

Nové označníky až příští rok 

„Ze soutěže vyjde prototyp označníku, který vyzkoušíme v praxi a na základě toho vybereme definitivní podobu," doplnil. První nové označníky by se ve zkušebním provozu mohly v ulicích objevit v průběhu příštího roku.

Nyní slouží na zastávkách MHD v Praze i Středočeském kraji několik druhů označníků. Primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD) nedávno uvedl, že do čtyř let by se měl obměnit celý informační systém v MHD.

Doprava Prahy a Středočeského kraje 

Praha a Středočeský kraj hodlají vytvořit společného organizátora veřejné dopravy. Instituce vznikne kvůli slučování pražské a středočeské dopravy a bude tvořit jízdní řády, trasy linek nebo stanovovat tarify. Zatím to dělají město i kraj samy. V Praze zatím plánuje MHD společnost Ropid, která se stará i o příměstské lin­ky.

Čtěte také: Kraj by mohl příští soutěž na dopravce vypisovat s Prahou, tvrdí hejtman Petera