„Doufáme, že to co nejdříve skončí. Naši zaměstnanci pracují z domova, řešíme přípravné práce, jako je například potisk kelímků. Jak to bude dál, nevíme. Řešení zatím hledáme, “ řekl vedoucí sociálního podniku Martin Ballaty.

Smíchovská restaurace Gourmet Pauza fungovala během prvního víkendu po nařízení uzavřít pohostinská zařízení alespoň v režimu "přes ulici".
Provozovatelka pražské restaurace Zemanová: Deset dní zvládneme, pak uvidíme

Jeho firma, která prodává vlastní koblížky, kávu a limonády ze speciálně upraveného auta, zaměstnává celkem 11 lidí, z nichž 7 jsou osoby s postižením. Za běžného stavu podnik funguje v Karlíně ve dvoře u pivovaru Dva kohouti, který je nyní zavřený. O víkendech pak obráží nejrůznější festivaly.

Výhled je nejistý

Všechny akce na březen jsou ale nyní zrušené a zrušeny budou pravděpodobně i události v dubnu a další výhled je nejistý. V ohrožení je tak celá oblast street foodu. „Jde o obzvláště kritické období s ohledem na fakt, že březen je měsícem, kdy se pomalu probouzí festivalová sezona a na tu netrpělivě čekáme,“ dodal Ballaty.

„Pravdou je, že výdej pokrmů z okénka, což náš food truck splňuje, zakázán není. My jsme se však rozhodli vyčkat, poněvadž bychom neradi ohrozili zdraví našich již tak zdravotně znevýhodněných zaměstnanců,“ dodává Ballaty.

Propojení komerce s dobročinností

Za běžného režimu funguje podnik přes týden v mírnějším provozu, na základně v Karlíně například zaškoluje nové zaměstnance a své koblížky dodává na snídaně do firem. Stěžejní jsou víkendy. „Sezona je od března do října, nejvíce vytíženi jsme v květnu a červnu a pak v září. V prosinci pak adventní trhy,“ říká Ballaty s tím, že na hudební festivaly příliš nejezdí. „Naše koblížky, káva a zaměstnanci se necítí dobře tam, kde se příliš pije alkohol a užívají návykové látky,“ dodává.

Restaurace pizza Coloseum nabízí jídlo zdarma složkám IZS a zdravotníkům, 18. března 2020 v Ostravě.
Tak se peče pizza pro zdravotníky, policisty a hasiče. Zdarma

Firma propojuje sociální podnik s komerční sférou. Sociální podnikání funguje na konceptu tzv. trojího prospěchu sociálního, ekonomického a environmentálního. Případné zisky jsou využívány na rozvoj podniku.

Koblížkárna zatím jedná o spolupráci s rozvozci jídla prostřednictvím platformy breakfastory.cz. „Pro ty, kteří by nás chtěli podpořit, máme jediné doporučení sledujte naše sociální sítě, budeme průběžně umísťovat aktuality o spuštění provozu,“ dodává majitel.

O přežití bojuje celý segment

Podle analytiků jsou právě gastronomické služby, cestovní ruch a kultura obory, na které vládní opatření udeří nejdříve. „Mnohých profesí se týkají existenčně. Restauracím hrozí ztráty v desítkách miliard a mnohé z nich propustily většinu personálu,“ vysvětluje Michal Novák z pracovního portálu Profesia.

Revizoři pražského dopravního podniku v rámci boje s koronavirem pomáhají například doplňovat dávkovače s dezinfekcí v metru.
Revizoři doplňují dezinfekce. Ale MHD není zdarma, varuje dopravní podnik

„Některé restaurace se snaží situaci zvládnout prodejem s sebou. Nicméně podle aktuálních údajů aspoň omezeně funguje jen každý čtvrtý nebo pátý podnik. Důsledky dopadají i na jejich dodavatele, například malé pivovary,“ říká Novák.

Snížení počtu turistů z destinací Itálie, Jižní Korea a Čína o polovinu ohrozí podle odhadů až osm tisíc míst. Podle Nováka nedostatek pracovníků stále hlásí například e-shopy, logistické firmy a řetězce s potravinami, drogerie a lékárny nebo stavebnictví, kde ubylo pracovníků ze zahraničí.