Šalda získal na jaře souhlasná vyjádření k demolici vily, včetně od odboru výstavby Prahy 6 či památkářů. Poté místní obyvatelé sepsali petici, v níž žádali zachování funkcionalistické budovy. S námitkami se přidali i někteří architekti.

Šéf pražských památkářů Jiří Skalický tehdy řekl, že jde o vilu značné architektonické hodnoty a žádoucí by bylo její zachování. Dům ale nestojí v památkové zóně a není kulturní památkou, proto proti její demolici není možné uplatnit námitky podle zákona o památkové péči. Zastupitel Prahy 6 za Stranu zelených Antonín Nechvátal se proto obrátil na ministerstvo kultury, aby se z vily v ulici Na Petřinách stala památkově chráněná nemovitost.

Stavba je kulturní památkou 

Šalda připomněl, že Nechvátal jako člen Komise územního rozvoje Prahy 6 pro zbouraní starého a výstavbu nového domu původně hlasoval. Také odbor památkové péče pražského magistrátu i Národní památkový ústav se v březnu souhlasně vyjádřily jak k demolici stávajícího domu, tak k výstavbě novostavby. „O tři měsíce později po mediální kampani se však tytéž orgány vyjádřily zcela opačně, a to pro prohlášení domu kulturní památkou," uvedl majitel.

Ministerstvo kultury v této věci zatím nerozhodlo, dodal Šalda. Z dosavadních jednání s památkáři ale pochopil, že dům má být vyhlášen kulturní památkou.

Majitel koupil vilu loni 

Nechvátal v úterý řekl, že na jednání komise o zbourání vily si už přesně nepamatuje, proti demolici začal bojovat, když se seznámil s odbornými posudky zdůrazňujícími architektonickou hodnotu petřinské vily. Nyní čeká, jak ministerstvo kultury rozhodne. Šalda podle zastupitele používá řadu nepravdivých argumentů. Nechvátal dodal, že je jeho právem usilovat o zachování cenné budovy na území šesté městské části.

Činžovní vila architekta Pavla Simonova stojí v ulici Na Petřinách 1482/7. Šalda koupil dům loni, a jak uvedl, vzhledem k zanedbanému stavu objektu zavrhl přestavbu a rozhodl se postavit nový bytový dům s podzemními garážemi, který podle něj zapadne do současné výstavby.

Čtěte také: Prohlédněte si slavné vily v Podolí