S údajným úplatkem za ovlivnění zakázky za rekonstrukci zámku v Buštěhradu, který si právě odnášel z domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové a jejího partnera, exposlance Petra Kotta. To alespoň na základě obsáhlého vyšetřováni spojeného s masivním nasazením odposlechů tvrdí policie. Rath trvá na tom, že byl přesvědčen, že pouze dostal od kamarádky víno. Když policisté našli peníze, byl prý v šoku. Zdůrazňuje, že předtím do krabice nenahlížel – a také se uvnitř nenašly jeho otisky.

Jak se zadržení, kdy poslanec neúspěšně argumentoval imunitou, odehrálo, ukázala ve čtvrtek nahrávka promítaná v jednací síni Krajského soudu v Praze, kde se Rath plus desítka spoluobžalovaných zpovídá v korupční kauze údajných manipulací se zakázkami Středočeského kraje. Mimo jiné se nepotvrdily zvěsti, že Rath odmítal krabici vydat – nepotvrdila se ale ani jeho slova o tom, že ji během policejního zákroku ztratil z dohledu a kriminalisté s ní mohli manipulovat. Zůstala v igelitové tašce, kterou odložil na zem. Rath ale na svých slovech trvá – na záznamu prý chybí devět minut.

„To je zajímavé," reagoval Rath, když policisté krabici otevřeli a místo láhví se objevily balíčky bankovek. Ukázalo se také, že Rath měl u sebe revolver včetně zbrojního průkazu a teleskopický obušek. V peněžence měl 12 tisíc korun. Vysvětloval, že 10 tisíc byla vrácená dřívější půjčka od Pancové. Ke zbrani uvedl, že ji už dlouhé léta s sebou běžně nosil, pokud večer někam šel. Obušek prý ale ne. Prohlásil, že ten „víceméně zapomněl v tašce".

Proces, jaký v poslední době nemá v České republice obdoby, pokračoval promítáním zdlouhavého videa z počítání peněz. A protáhne se ještě nejméně na dva měsíce.