Obecně platí, že otevřeno budou mít spíše restaurace ve větších městech. „U nás máme otevřeno od šesti do deseti hodin večer," řekl provozní manažer z Grandhotelu Brno Jiří Kozubík. Podle něj není pravda, že by se hotelu nevyplatilo na Štědrý den restauraci otevřít, přestože z hlediska tržeb jde o výrazně slabší slabší den. Na Štědrý večer přijde zhruba třicet hostů, kdežto například na Silvestra už mají kolem sta rezervací, dodal.

Až do půlnoci bude mít o Štědrém dnu otevřena pražská restaurace a pivnice u Waldesky ve Vršovicích. U ní jde naopak o předem připravený večírek pro stálé hosty. Ti na tradiční večírek, který restaurace pořádá, přichází už sedmnáctým rokem.

Podle Kateřiny Švecové servírky z restaurace Le Papillon na Štědrý večer přijdou především cizinci, přestože pár Čechů určitě taky dorazí. Zatím restaurace eviduje 21 rezervací na štědrovečerní večeři. Dorazit ale mohou i lidé z ulice nebo hosté, kteří jsou ubytovaní v hotelu, jehož je restaurace součástí, dodala.

Přestože velkou část vánočních hostů budou cizinci, restaurace zpravidla nabízí tradiční tuzemské pokrmy. K obědu tak málokde bude chybět houbový kuba a i v podnicích, kde se během roku česká kuchyně na jídelníčku neobjeví, budou nabízet smaženého kapra s bramborovým salátem. Pro ty, kteří si na kapra nepotrpí, bývá připravený například candát, nebo pokrmy z drůbeže.