Virus příbuzný s ovčími neštovicemi je přenášený hmyzem sajícím krev a šíří se rychlostí zhruba 30 kilometrů za den. Plošné očkování by však musela nejdříve schválit Evropská komise. O nemoci budou jednat na konci srpna české orgány, v září pak i mimoevropští ministři v bulharské Sofii. Choroba zhoršuje produkci skotu a hrozí kvůli ní vybíjení celých stád.

Na člověka nemoc přenosná není

"V loňském roce byla nákaza potvrzena v Řecku, kam byla zavlečena z Turecka. Jednalo se o první potvrzený výskyt nemoci v Evropě. V dubnu letošního roku se rozšířila do Bulharska a Makedonie a následně i do dalších zemí balkánského poloostrova. Nákaza rychle postupuje a hrozí její zavlečení i do dalších zemí včetně České republiky," sdělil Pejchal. Letos v červnu se LSD objevila i v Srbsku a Kosovu, v červenci pak také v Albánii a v Černé Hoře.

Nyní se musejí vybíjet celá stáda

Pokud se v současnosti nákaza ve stádu objeví, musí se celé vybít. Vědecký poradní orgán EU doporučil plošnou vakcinaci, následně by v chovech došlo k utracení pouze nakažených zvířat. Těch bývá mezi dvacetinou až polovinou stáda. Očkování by však muselo být hotové dříve, než se nákaza na ohroženém území objeví. Na druhou stranu se zase řeší to, zda jsou potraviny vyrobené z naočkovaných zvířat bezpečné a za jakých podmínek by s nimi bylo možné obchodovat.

Krávy mají horečku, slzí, teče jim z čumáku, hodně slintají a tvoří se jim boule

Inkubační doba choroby u zvířat je většinou mezi čtyřmi dny až dvěma týdny.  Následně se kravám objeví boule na kůži na různých částech těla. Skot má sníženou dojivost, znehodnocenou kůži, ztratí kondici a desetina zvířat zemře.

Preventivně očkovat již začali podle Pejchala veterináři v Chorvatsku. "ČR je, pokud by mělo k preventivní vakcinaci dojít, nakloněna myšlence jednotného a Evropskou komisí koordinovaného postupu započetí a průběhu vakcinace realizované v dostatečně širokém pásu na nepostiženém území, tak aby se vytvořila bariéra proti dalšímu šíření nákazy," řekl za české veterináře Pejchal.

Řešením bude patrně celoplošná evropská vakcinace

Podle něj by bylo ideální, aby evropské státy mohly získat vakcínu proti této nemoci, která se odborně nazývá nodulární dermatitida skotu, z evropské vakcinační banky. "Tím by odpadla největší překážka - individuální shánění vakcíny přímo od jejího výrobce, kde čekací doba na její dodávku je zhruba tři měsíce, o další měsíce navíc by celý proces protáhlo výběrové řízení na dodavatele," vysvětlil mluvčí. Náklady na vakcinaci jednoho kusu skotu podle něj vycházejí na dvě až tři eura.