„V oblasti hygieny prodeje byly zjevné závady v hygieně při zabíjení a kuchání ryb a závady v manipulaci s odpady," uvedl k loňským zjištěním veterinářů Pejchal.
Celorepublikové výsledky kontrol kaprů veterináři zatím nezveřejnili. Podle jejich dřívějších informací se kapři loni před Vánoci prodávali v Česku na zhruba 2300 místech. Ceny za kilogram kapra byly zhruba stejné jako předloni, tedy mezi 80 a 90 korunami.
Spotřeba ryb v Česku vzrostla
Veterináři každoročně kontrolují doklady o původu a zdravotním stavu ryb. Kontrolují také, jak prodejci zacházejí s živými rybami, například jestli nemají přeplněné kádě, a hlídají jejich postupy při omračování a usmrcování ryb.
Spotřeba ryb v Česku podle Českého statistického úřadu předloni meziročně vzrostla o dvě procenta na 5,5 kilogramu na obyvatele. Podle obchodního řetězce Ahold se 90 procent kaprů prodá právě před Vánocemi. Předloni se jich podle údajů producentů ryb v Česku odchovalo 17.860 tun.
Čtěte také: Ke kádím s rybami zamíří také veterináři