Bouřlivý smích vyvolala slova tajemníka městské části Prahy 2 Michala Kopeckého o tom, že by se děti při pobíhání na hřišti mohly o stromy ponechané na okrajích rekonstruovaného hřiště zranit, kdyby do nich narazily hlavou. Část publika pobavil i argument ředitele Základní školy Londýnská Martina Ševčíka, podle kterého ze stromů padá listí i nečistoty a počítat je třeba i s holubími výkaly. Ty musí podle Ševčíka obden uklízet jeho podřízení ze dvorku v Londýnské. 

Nedávno zahájené kácení stromů u Základní a mateřské školy Na Smetance obhajuje radnice Prahy 2 především tím, že by areál kvůli dřevinám nemohl mít potřebné parametry a kořeny by za čas sportoviště poničily. 

Občané Prahy 2 sepisují petici proti kácení stromů při stavbě sportoviště v areálu Na Smetance.
Zastavte kácení stromů! Občané se bouří proti radnici kvůli stavbě hřiště

Tábor odpůrců kácení, tvořený zejména místními obyvateli a zástupci ekologických spolků, ale výše uvedené důvody neuspokojily. „Arogantní brutalita tohoto projektu, kterému padly za oběť stromy výjimečné hodnoty, mne šokovala. Byli přitom také obejiti památkáři a celé dílo je v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny,“ prohlásila Jitka Jelínková.

Projekt kritizuje i architekt

Zastupitelka Prahy 12 a odbornice na životní prostředí Eva Tylová (Piráti) pak vyčíslila hodnotu jednoho z pokácených stromů na půl milionu korun. „Projekt mohl vypadat jinak a stromy po stranách zachovat,“ dodala Tylová.

Polská umělecká dvojice Dwa Zeta malovala 21. září na zeď v pražské Prokopě ulici velký obraz s rajkami - ptáky, kteří žijí v deštných pralesech ostrova Papua a které ohrožuje kácení tropických pralesů v Indonésii. Streetart zprostředkovala organizace Gre
Na žižkovské zdi jsou ptáci z ráje. Greenpeace upozorňuje na kácení pralesů

Podobu projektu zpochybnil i architekt Zbyšek Stýblo. „Dětem dáte sportoviště, ale i příklad toho, že když příroda překáží, musí zmizet. Plánovaný areál za zhruba 30 milionů korun navíc nebude oproti jeho oficiálnímu prezentování příliš multifunkční. Vedle sebe vzniknou tři hřiště určená primárně pro volejbal. A nafukovací hala nebude vzhledem k velikosti fungovat – bude mít snížený strop,“ namítl Stýblo.

Praha 2 má nedostatek sportovišť

Přesvědčivěji vyzněly motivy radnice pro samotné budování hřiště. Představitelé městské části poukázali na údaje Institutu plánování a rozvoje, podle kterého má Praha 2 spolu s Prahou 1 a Prahou 17 nejvíc poddimenzované kapacity sportovišť v metropoli. „Mám už řadu let v gesci školství. Proto vím, že o potřebě nových sportovišť už roky mluví ředitelé většiny základních a mateřských škol v Praze 2. Hřiště Na Smetance nebude sloužit jen zdejším žákům, ale i dalším školám, a odpoledne i veřejnosti,“ zdůraznila starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS). 

Sportovní centrum Markéta.
Zanedbané areály i haly pro málo diváků. Praha chce řešit rozvoj sportovišť

Její názor podpořil i zástupce TJ Sokol Královské Vinohrady Vladimír Kačírek . „Nové přihlášky na cvičení přijímáme nejdříve na příští rok,“ konstatoval Kačírek.

Petici proti přeměně dočasné komunitní zahrady na sportovní areál a proti kácení stromů dosud podepsalo přes 3300 lidí. Opoziční zastupitel Otto Schwarz (Dvojka sobě) se podivil, proč radnice uspořádala veřejnou debatu k projektu, který existuje už dva roky a v tuto chvíli je už de facto nezvratný. „Je to trochu s křížkem po funuse. Alespoň to ale může korigovat případné budoucí plány kácet někde jinde,“ poznamenal Schwarz.

Představení nového lesa Arborka v Satalicích.
Duby, lípy, habry, javory a buky. Stihne Praha vysadit milion stromů?