Když se stavěl nový most, který měl opět po poničeném mostě Juditiném propojit Staré Město a Menší Město pražské, žádal císař Karel IV., aby byl most z kvalitního materiálu postaven. Stavitel tedy začal místo vápna do vody přidávat mléko a vejce.

Nebylo v Praze ale vajec dost, a tak se stavitelé obrátili na císaře. Ten nařídil českým městům, aby sebrala od lidí vejce a stavba mohla pokračovat. Obyvatelé malého města Velvar, které leží kousek od metropole, vše ale pochopili po svém. Vejce se strachem, aby se nerozbila, uvařili.

Slůňata Max a Rudi si užívají koupel se sprško
Oblíbené sloní mládě Max váží skoro tři čtvrtě tuny. Už mu rostou i kly

Jelikož se logicky taková vajíčka ke stavbě použít nedala, tak příjezd Velvarských způsobil v Praze mnoho veselí. Proto dodnes lidé z Velvar nemají rádi, když se jich někdo zeptá, kde je ten vůz, na kterém vejce natvrdo přivezli.

„Letos se opět Velvarští vydají na cestu s vejci do Prahy. Připomenou si tak své vzdálené předky, kteří trasu absolvovali před 661 lety. V neděli 25. března se tak ve Velvarech bude konat vajíčkobraní. Obyvatelé odevzdají vejce pro stavbu Karlova mostu. Ta se následně uvaří,“ vysvětlili organizátoři.

Univerzita v Suchdole.
KRÁTCE: Česká zemědělská univerzita se otevře veřejnosti

Přes noc se pak Velvarští vydají pěšky s vejci do Prahy. Ujdou tak přímo na Karlův most 40 kilometrů. V pondělí v pravé poledne vejce dorazí na svou určenou lokaci a začne vajíčková hostina. Tu doplní představení velikonočních zvyků před muzeem Karlova mostu i v něm.