Tři nové rybníky už v Praze během letoška přibyly a stej-ný počet bude hotový do konce roku. Už teď má navíc město v plánu postavit další. Kromě rekreace by měly sloužit i k boji proti suchu a vedru.

Rybníky ochlazují město 

Vědecké výzkumy ukazují, že v budoucnosti poroste teplota v hlavním městě rychleji než ve zbytku republiky. „Problém Prahy je v tom, že leží v oblasti, která bude patřit k těm teplejším v České republice. Průměrná teplota může podle nové klimatologické studie stoupnout až o 2,5 °C, což je poměrně výrazný nárůst," popsala Klára Sutlovičová z analytického centra Glopolis.

Právě vodní plochy přitom mohou přispět k ochlazení města. „Tím, že se z nich odpařuje voda, ochlazují mikroklima ve svém bezprostředním okolí," vysvětlila Sutlovičová.

Místo klimatizace kvalitní okna 

Zjednodušeně řečeno tak lidé, kteří mají u domu rybník, možná nebudou muset kupovat klimatizaci. K udržení příjemné teploty v domě jim postačí třeba jen kvalitní okna.

Praha investuje do vzniku nových rybníků každoročně 20 až 30 milionů korun. „Jsou to velmi dobře vynaložené peníze. Rybníky mají důležitou funkci rekreační, mají velký protipovodňový význam a jsou nesmírně důležité pro život a rozmnožování ohrožených druhů živočichů a rostlin," vyjmenovala výhody radní Jana Plamínková.

Rybníky v hlavním městě

Rybníky přibudou v Praze i do budoucna. „Nový rybník by měl vzniknout například příští rok v Modřanech. Postupně chceme soustavu rybníků doplňovat. Často však narážíme na majetkové poměry," dodala. V současnosti město jedná třeba o koupi Šeberáku.

Rybníky v Praze. Infografika. Zdroj: Redakce

Čtěte také: V Praze vznikají dva nové rybníky, letos jich bude celkem šest