„Viděli jsme už mnoho projektových dokumentací, ale nevíme, s jakou variantou Praha požádala o stavební povolení. Potom se můžeme dál vyjadřovat," řekl starosta. Dokumentace je uložená na stavebním úřadě Prahy 7, ten ji ale zatím neprojednává. Správní žaloba, kterou městská část na hlavní město podala, má odkladný účinek.

„Žalobu jsme podali v lednu 2015, od té doby se nic nedělo. A najednou je o záchranku takový zájem," dodal starosta. Městská část již před pěti lety deklarovala, co ji na stavbě vadí – nesmí podle ní mít heliport nebo stát přímo u ulice Povltavská. Podle starosty navíc místo není vhodné ani proto, že stojí v záplavovém území. „Původně tam mělo být odstavné parkoviště pro zoo. To by mi přišlo vhodnější," uvedl.

Pražští záchráři nemají vlastní budovu

Pražští záchranáři v současnosti vlastní budovu nemají a jsou v pronajatém a nevyhovujícím domě v Korunní ulici. Výstavbu centrály připravuje magistrát od roku 2005.

Původně měli dělníci zahájit práce v roce 2013, to bylo ale několikrát odloženo. Naposledy vedení města mluvilo o započetí stavby v roce 2017. I tento termín ale může být ohrožen.

Heliport vystavěn nebude

„Veškeré dokumenty i podklady pro stavební povolení máme doslova připraveny v červených mašličkách, městská část Troja ale zahájení blokuje žalobou. Pokud by došlo k odblokování, může stavba okamžitě začít," řekl minulý týden radní Lacko, který se na trojské zastupitele obrátil dopisem.

Magistrát podle radního vyšel požadavkům radnice vstříc. Snížil plánovanou budovu o jedno patro. Odpadl také plán vystavět heliport. Naopak přibyla lékárna a ordinace praktického lékaře.

Čtěte také: Stavba nové centrály záchranářů v Praze uvázla na mrtvém bodě