Zastupitel Prahy 10 Oldřich Choděra kritiku odmítá. Problémem se bude v neděli večer zabývat regionální rada pražské ODS. „Nezůstane to bez reakce," řekl novinářům Fiala s tím, že čeká na stanovisko pražské organizace. „Jedno nám to není. Problém Prahy 10 je hlubší než podpora paní Kleslové," dodal bez bližších podrobností Fiala.

Pražský poslanec Marek Benda označil postup svých spolustraníků z Prahy 10 za výsměch. „Určitě se něco udělat musí. Nejenže výsledek tam byl mimořádně špatný, ale i pak ten následný postup, kde fakt mám pocit, že si z nás dělají úplné blázny," řekl Benda.

Připomněl i dřívější vývoj na radnici v Praze 10, kdy bývalý starosta Milan Richter (ODS) přenechal křeslo svému stranickému kolegovi Bohumilu Zoufalíkovi, který ale z ODS odešel. Richter zůstal místostarostou, letos v únoru však opustil i tuto funkci, a tím umožnil vstup do rady nynější starostce Kleslové (tehdy za ČSSD).

„Místo toho, aby čestně přiznali, jsme v menšině, jdeme do opozice, tak společně s komunisty podpořili paní Kleslovou do křesla na radnici. To mně připadá jako výsměch a naprostá nečitelnost, nesrozumitelnost politiky ODS, která se takhle dělat nedá," konstatoval Benda. Nechtěl předjímat, jak by vedení pražské ODS mohlo reagovat. Nejpřísnějším řešením by mohlo být vyloučení některých členů či zrušení oblastní buňky.

ODS kritice nerozumí

Občanští demokraté z Prahy 10 ale kritiku vedení odmítají. „Tohle bylo hledání nejlepšího řešení ze všech špatných. Držíme tu ODS nad vodou potom, co ji poškodilo bývalé vedení. Děláme, co můžeme, abychom zachránili to, co jde," řekl zastupitel Oldřich Choděra. Podle něj postup zastupitelů schválilo vedení ODS v Praze 10. Doplnil, že ODS usilovala o koalici s TOP 09, ta to ale odmítla.

„Nesedíme v radě, neopíráme se ani o podporu komunistů," řekl zastupitel Richter s tím, že kritice vedení nerozumí. „Kdykoliv to komukoliv vysvětlím, ale dosud mě nikdo nepožádal," uvedl. Občanským demokratům se podle něj podařilo prosadit jejich priority do programu současného vedení radnice. Připomněl, že koalice hlasy komunistů k většině v zastupitelstvu nepotřebuje.

ODS v komunálních volbách v Praze 10 před čtyřmi lety těsně vyhrála se ziskem 25 procent hlasů, nyní skončila s osmi procenty pátá a ve čtyřicetičlenném zastupitelstvu má tři hlasy. V radě městské části nyní usedli zástupci ANO, ČSSD, Strana zelených a Nezávislých pro Prahu 10, se kterými má ODS dohodu o spolupráci. Občanští demokraté zvolení koalice společně s komunisty podpořili.

ODS v Praze 10 hrozí zrušení kvůli podpoře radě vedené ANORegionální rada pražské ODS by mohla v neděli navrhnout odebrání licence organizaci v Praze 10. Nezávisle na sobě to řeklo několik členů strany. Oficiálně se k tomu ale nikdo z nich nechtěl vyjádřit.

Důvodem je, že místní zastupitelé ODS podpořili koalici v čele s předsedkyní pražského ANO Radmilou Kleslovou, která podle MF Dnes byla před listopadem 1989 členkou komunistické Státní bezpečnosti.

O licenci prý mohla přijít i Praha 11. V pondělí o případném zrušení organizace bude jednat republikový sněm ODS. 
„V neděli se budeme připravovat na republikový sněm," řekl pouze předseda pražské ODS Filip Humplík. K případnému zrušení ODS v Praze 10 nebo 11 se nechtěl vyjádřit.