„Opera rekonstrukcí získá podstatně lepší pracovní zázemí, těšíme se zejména na nové prostory ke zkoušení, které vzniknou například v podzemí v místech, kde byl dříve zásobník na LTO," uvedl Burian, který společně s ředitelkou Opery Silvií Hroncovou už plánuje operní a baletní program po otevření Státní opery v roce 2019.

Zdroj: DENÍK/ Martin Divíšek

Nejvýraznější změnou bude výměna sedadel

Podle provozního ředitele opery Václava Peloucha by z pohledu diváků měl sál opery získat co možná nejvěrnější podobu, jakou měl po svém postavení. Zároveň v něm ale budou využity moderní technologie.

Nejvýraznější změnou bude výměna sedadel. Ta sice představovala v 70. letech minulého století výstřelek poslední módy, dnes už ale požadavkům diváků neodpovídají.

Přímo na svých sedadlech si tak budou moci návštěvníci vybrat variantu titulků, uvedl Pelouch. Zrekonstruovány budou rovněž jevištní technologie, jako jsou propadla nebo točna. Veškerá technika na jevišti by měla být nově plně automatizovaná a centrálně řízená počítačem.

Rekonstrukci financuje program Péče o národní kulturní poklad

O rekonstrukci opery se mluvilo léta. Cena, kterou za ni má stát zaplatit, rostla. Při vyhlašování soutěže loni v únoru se odhadovala přibližně na miliardu korun. Pod tuto sumu se v tendru dostali čtyři uchazeči, další tři ji překročili.

Dnešnímu zahájení oprav kromě zástupců firmy Hochtief přihlíželi pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Rekonstrukci financuje program Péče o národní kulturní poklad.

Součástí oprav budou restaurátorské práce

Poslední větší rekonstrukce Státní opery byla v 70. letech 20. století. Rekonstrukcí projde celá budova opery, včetně jejího zázemí, které se nachází v prostorách bývalého Federálního shromáždění, a okolních venkovních prostor. V nejhorším stavu jsou podle vedení divadla rozvody - zejména elektroinstalace, voda, topení a odpady.

Nutná je sanace vlhkosti. Rekonstrukcí projde i skleněná fasáda přilehlé provozní budovy a fasáda historické budovy. Hlediště dostane nové sedačky, nová bude jevištní technologie i točna pod jevištěm. Úpravám se nevyhne ani půltunový lustr. Nemalou částí oprav budou restaurátorské práce.

ÚOHS kvůli tendru zahájil řízení

Společnost Hochtief v minulosti opravovala památník na pražském Vítkově, klášter Broumov či barokní hospital Kuks, který byl loni oceněn v soutěži Stavba roku ve své kategorii.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v lednu kvůli tendru na opravu opery zahájil řízení. V únoru zamítl návrh na předběžné opatření, které podalo ve výběrovém řízení neúspěšné konsorcium Opera 2016. Vedle opravy Národního muzea a revitalizace Klementina je oprava Státní opery aktuálně další velkou investiční akcí v resortu kultury.

Čtěte také: NKÚ: Sloučením Národního divadla a Státní opery se moc neušetřilo