Češi jsou euroskeptičtí dlouhodobě, ačkoliv o vstup do unie dlouho usilovali. „Jenom pořád brbláme a ještě máme takové řeči, jako kdyby to byla nějaká cizí unie. Lidé si myslí, že jsme jako protektorát nebo kolonie Evropské unie, to je přece absolutní nesmysl. My se můžeme podílet na řízení EU pozitivně tím, že naši europoslanci tam budou ku prospěchu pracovat," uvedl osmdesátiletý uznávaný astrofyzik.

Pro Grygara je nepochopitelné, že Češi po tolika negativních historických zkušenostech se s EU neztotožňují a naopak si myslí, že jako národ s pouhými deseti miliony obyvateli si mohou určovat vlastní a zcela nezávislou politiku. „Zejména při malé úrovni našeho politického života," poznamenal. Jako vědec se cítí být součástí mezinárodních společenství, pracovně se schází s lidmi z různých států světa a vnímá, jaká je výhoda, když se státy spojí a pracují na společném cíli.

Státní hranice jsou pro vědce vlastně překážkou, tvrdí. „Byli bychom nejradši, kdyby svět žádné hranice neměl. Když to zatím nejde, tak to největší společenství, ve kterém se shodou šťastných náhod ČR ocitla, je Evropská unie," dodal Grygar, který dnes dostal cenu za popularizaci vědy.

Hlasování o případném odchodu Británie z EU se uskuteční 23. června a vyjadřuje se k němu řada tuzemských a především zahraničních osobností. Například francouzský ministr hospodářství a průmyslu Emmanuel Macron dnes prohlásil, že je britské referendum nebezpečné a hrozí, že podobné vyjádření svých obyvatel ke členství v Evropské unii budou chtít další členské země. Britové podle něj svým postupem dělají ze zbytku unie „své zajatce". Naopak evropští populisté doufají, že po takzvaném brexitu přijdou další referenda.