„Mnohým politikům tento stav, který poškozuje Prahu, vyhovuje," dodal Novotný. Zřejmě v narážce na nedávnou poznámku primátorky Adriany Krnáčové (ANO), podle níž je neúplná městská rada v některých zásadních otázkách akceschopnější, než když byla kompletní.

Z toho se dá vyvodit i pozadí úterního obnoveného jednání na půdorysu ANO, ČSSD a Trojkoalice, po němž Krnáčová připustila, že právě Trojkoalice je pro hnutí ANO a sociální demokraty nejvhodnějším koaličním partnerem. „Naše programy se nejvíce protínají," shrnula primátorka.

Háček je ovšem v tom, že v ANO a ČSSD nejspíš nemají na mysli Trojkoalici jako celek. Dobře se jim spolupracuje pouze s lidovci a STAN. Návrat Strany zelených (SZ) zpět do rady nechtějí. Nedávné zvolení nového předsedy SZ Matěje Stropnického kritizovali i zástupci STAN. Znamená to blížící se rozpad Trojkoalice?

Zástupci hnutí ANO a ČSSD se v úterý shodli na tom, že Trojkoalice je pro ně přes všechny předchozí potíže nejlepším partnerem pro utvoření nové, respektive staronové magistrátní koalice. Podle slov primátorky Adriany Krnáčové (ANO) jde především o zásadní programovou shodu.

Vyjednavač za Trojkoalici - radní Jan Wolf z KDU-ČSL - však naznačil, že zřejmě nemá jít o Trojkoalici jako celek. „Řekli nám, že by rádi, aby v budoucí koalici nebyla Strana zelených. Jdeme s tím ve čtvrtek na trojkoaliční klub, kde si řekneme, jak dál postupovat,“ sdělil Wolf. Zdůraznil zároveň, že Trojkoalice si do personálních otázek nenechá od ANO a ČSSD, ani od někoho jiného zasahovat.

„Fakt, že v ANO a ČSSD mají největší problém se Stranou zelených je dlouhodobě známý a nezastíraný,“ připomněl politolog Petr Černý. Osoba exnáměstka primátorky Matěje Stropnického (SZ, Trojkoalice) podle něj působila v bývalé koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice zásadní rozkol.

Ostře kritické hlasy

„Bez ohledu na pozadí oněch sporů. Trojkoalice sice dále deklaruje jednotu, ale zvláště po nedávném zvolení Matěje Stropnického předsedou SZ se také uvnitř Trojkoalice objevují ostře kritické hlasy, což může navozovat předpoklad budoucího rozpadu Trojkoalice,“ zmínil politolog.

„Vedení hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se obává levicové radikalizace Strany zelených pod vedením nového předsedy Matěje Stropnického kvůli jeho výrokům,“ reagoval už na konci ledna předseda STAN Petr Gazdík na slova Stropnického.

Ten ve svém volebním projevu na sjezdu zelených uvedl, že „Zelení jsou radikální strana, protože se naše kritika dotýká samé podstaty současného světového systému. Stáváme se hlasitými kritiky globalizace.“ „Z našeho pohledu se tím Strana zelených posunula někam nalevo od KSČM,“ konstatoval Gazdík. Prý to zatím neznamená přehodnocení spolupráce v pražské Trojkoalici.

„I když jsme se zelenými uzavírali spojenectví jako se středovou stranou s orientací na ekologicky smýšlející voliče, což by se po naplnění Stropnického slov změnilo. Budeme dění ve Straně zelených věnovat zvýšenou pozornost,“ doplnil Gazdík.

„Jen připomínám, že hnutí STAN Stropnického pro jeho levicovost kritizovalo ještě před ustavením magistrátní koalice na podzim roku 2014. Tehdy padlo, že je právě pro jeho politické směřování ve vedení Prahy pro STAN nepřijatelný,“ zmínil politolog.

Mediální výstup primátorky

Vrátil se také k nedávnému mediálnímu výstupu primátorky Krnáčové. „V něm si vlastně pochvalovala, že nekompletní městské radě, ve které chybí Matěj Stropnický, respektive zelení, se v mnoha ohledech pracuje mnohem lépe,“ dodal.

Stropnický to ale vnímá jinak. Upozornil například že po odvolání čtyř radních se zbylých sedm stačí věnovat vesměs pouze provozním záležitostem. Rada prý tudíž nefunguje, jak má. Také připomněl stále platné usnesení trojkoaličního klubu. V něm zastupitelé deklarovali, že trvají na něm, coby náměstku primátorky.

„Ctíme princip, podle kterého si vzájemně v Trojkoalici nemluvíme do toho, kdo v radě zastupuje jednotlivé strany,“ řekl Stropnický s tím, že si Trojkoalice do personálních otázek nenechá mluvit ani od nikoho z vnějšku.

Pro deník Metro naznačil, že by někdo měl učinit první ústupek, 
a umožnit tak vznik fungující koalice. Podle něj by prý pak mohla být obnovena rozpadlá koalice, případně doplněná o další strany. „Zastupitelem na magistrátů zůstávám,“ ujistil.

Předseda druhého největšího klubu v zastupitelstvu TOP 09 Václav Novotný se obává, že jednání o podobě nové magistrátní koalice se klidně mohou protáhnout až do podzimních krajských voleb. „Právě proto, že stávající situace mnohým prostě vyhovuje. TOP 09 je jednou z mála stran, která má skutečný zájem sestavit funkční pražskou vládu,“ řekl.

ANO trvá na Krnáčové

Podle informací Pražského deníku se v ANO a ČSSD nejdříve chtějí dohodnout právě s Trojkoalici, respektive s lidovci a STAN a až poté ke spolupráci v rámci velké koalice přesvědčit také TOP 09 a ODS. „Důležitá je vůle všech subjektů najít společnou cestu a vyvarovat se opakování chyb. Chci, aby zde vznikla silná a stabilní koalice. Chceme pokračovat v jednání i s ostatními stranami,“ řekla Krnáčová.

To se ale TOP 09 nezdá a ráda by nejprve předjednala určité náležitosti s ANO a až poté s ostatními partnery. „Myslíme si, že by TOP 09 měla jednat s ANO jako rovný s rovným. Formát, kdy ANO chodí na schůzky v bloku s ČSSD, nám nevyhovuje. Máme-li jednat s ANO, pak se ANO musí přestat schovávat za ČSSD, protože se k tomu ANO zatím neodhodlalo, jednáme nadále i se všemi ostatními stranami,“ doplnil Novotný.

Pro TOP 09 podle něj dál zůstává nepřekročitelnou překážkou Krnáčová v roli primátorky. „Proto si paní primátorka přeje obnovení koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice, protože jedině tak se udrží ve funkci,“ myslí si předseda pražské TOP 09 Jiří Koubek.

ANO však na setrvání Krnáčové v pozici primátorky oficiálně trvá. V úterý to potvrdil místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. „Chceme stabilní řešení pro Prahu. Koalice nesmí být závislá na nejnižší možné většině v zastupitelstvu, čili na třiatřiceti hlasech,“ sdělil také Faltýnek. Tím vlastně vzkázal, že ANO má zájem o spolupráci s dalšími stranami v zastupitelstvu.

„Dohodu musíme co nejdřív dotáhnout. Osobní vášně už pomalu odpadly, a tak nevidím už žádný důvod, co by jí bránilo,“ řekl v úterý předseda pražské ČSSD a zastupitel Miloslav Ludvík.

Strany nechtějí o koalici jednat až do podzimuZástupci politických stran, které vyjednávají o pražské koalici, odmítají úvahy TOP 09 o tom, že nová vláda v metropoli nebude sestavena dřív než na podzim.

Předseda druhé nejsilnější strany v zastupitelstvu Václav Novotný (TOP 09) v úterý řekl, že koaliční rozhovory se mohou protáhnout do podzimních voleb, protože některým stranám patová situace vyhovuje.

První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, který se v uplynulých dnech do magistrátních jednání zapojil, další měsíce bez koalice připustit odmítá. „Uděláme maximum, aby to nebyla pravda," napsal Faltýnek.

„Vůči Pražanům by takový přístup byl nezodpovědný," prohlásil zase v reakci na výrok TOP 09 náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Také podle Matěje Stropnického (Trojkoalice) je potřeba se rychle dohodnout. „Trojkoalice chce úplnou radu co nejdříve a je připravena k ústupkům. Ultimát už bylo dost," řekl.

Čtěte také: Výměna primátorky má otevřít dveře ke vzniku velké koalice